7 redenen om een intrapreneur te zijn

IntrapreneurHoe ondernemend ben jij als werknemer voor je werkgever? Doe jij een stap harder in deze ‘crisis’? Of vind je het wel best? Het is soms moeilijk om gemotiveerd te zijn en blijven in een baan. Dit weet ik uit eigen ervaring. Toch is het belangrijk om het wel te doen. Waarom zou je een stap harder lopen en een intrapreneur zijn? Heb jij een droomcarrière als intrapreneur?

Naast de ondernemer (de entrepreneur) heb je ook de intrapreneur. Dit is iemand die erg ondernemend is binnen een bedrijf. Ik ben jarenlang werknemer geweest, ik besefte mij niet wat een luxe dit eigenlijk was. Ik kreeg elke maand keurig op tijd mijn salaris gestort, ik reed in een lease auto. Mijn werkgever betaalde mijn opleidingen en mijn overnachtingen. Ik had geen idee hoe kostbaar dit allemaal was voor een werkgever.

Lekker op de bank zitten?

Als pensioen consultant was ik niet altijd iemand die meer deed dan verwacht. De ‘wereldwijde crisis’ raakte ook de pensioen wereld. Dit zorgde ervoor, dat ik in juni 2009 geen pensioen opdracht had. Oftewel ik kon thuis ‘op de bank’ zitten en ik kreeg toch doorbetaald (ik had een vast contract). Dit klinkt misschien als een Walhalla, maar dit voelde toch niet goed voor mij. Ok, het was wel even een Walhalla tijdens de zomer, maar niet voor lang. Dit was geen droombaan voor mij. Ik wil namelijk betaald krijgen voor het werk en de waarde die ik lever.

In het begin, vond ik ‘op de bank’ zitten wel even allemaal prima. Ik was net klaar met een pensioen opdracht in Zwolle. Daarvoor verbleef ik 5 maanden in een hotel in Zwolle. Daarnaast volgde ik nog mijn bachelor in ‘pensions and life assurances. Eén keer in de twee weken moest ik naar kantoor voor een brainstormsessie. Iedereen die ‘op de bank’ zat, kwam naar kantoor om te brainstormen. Ik was alles behalve actief en probeerde mijn ‘snor te drukken’ bij iedere gelegenheid. Ik had namelijk helemaal geen zin om weer aan het werk te gaan. Dit begon aan mij te ‘vreten’ en daarom besloot ik om in oktober dat jaar, mijn baan op te zeggen.

Hart voor de zaak

Gelukkig waren er wel mensen met een hart voor de zaak, anders was de werkgever nu waarschijnlijk failliet geweest. Daarom is het zo belangrijk dat je werk doet wat je leuk vind, in een omgeving waar je kan floreren. Dan ben je bereid ‘de extra mijl te lopen’, zowel voor je werkgever als je klant.

De intrapreneur

Een intrapreneur is een ondernemende werknemer. Oftewel iemand die een stap harder doet. Die meedenkt en met ideeën komt. Uiteraard is er een wisselwerking tussen werkgever – en nemer. Als je werkgever je inspanningen niet waardeert, dan werkt het niet. Waarom zou jij een intrapreneur worden?

  1. Je bent waardevoller voor een werkgever

Je krijgt hetzelfde (waarschijnlijk) salaris als je collega’s. Alleen je doet er meer voor, je levert meer waarde. Je werkgever zal dit (vroeg of laat gaan) waarderen.

  1. Een baan voor de toekomst

De wereld is steeds sneller aan het veranderen. Bedrijven kunnen (bijna) over één nacht ijs ten onder gaan. Bedrijven als Airbnb kunnen ook vanuit het ‘niets’ ontstaan en de markt veroveren. Als je met innovatie ideeën komt, kan jij hier op inspelen.

  1. Klanten zijn meer tevreden

Als een bedrijf meer doet dan verwacht, hoe waardevol en bijzonder is dat voor een klant? Jij kan dit als intrapreneur al doen. Wat betekenen blije en tevreden klanten? Meer klanten, alleen al mond-tot-mond reclame kan dit veroorzaken. Als jij een (opmerkelijke) ervaring heb gehad met een bedrijf. Is de kans groter, dat jij dit aan je netwerk verteld. Uiteraard kan je dit ook stimuleren als bedrijf.

  1. Meer vrijheid

Je hebt meer vrijheid (als het goed is), want je komt met initiatieven en je ‘trekt de kar’. Je werkgever hoeft je niet te zeggen, wat je moet doen. Uiteraard is deze er wel als ondersteuning. Je kan meer leuke dingen doen, want je creëert ze zelf. Hoe bent (steeds meer) je eigen baan aan het vormgeven.

  1. Je kan meer spelen

Je werkgever weet, dat niet alles wat je doet een succes wordt. Net zoals een voetballer niet altijd scoort, bij elke doelpoging. Maar er slaan altijd wel een paar dingen aan. Als kind experimenteerde we al veel, we proberen veel uit. Juist door te experimenten leer je spelenderwijs. Hoe leuk is dit?

  1. Je netwerk wordt groter

Je hebt meer tevreden klanten, waardoor meer mensen je kennen.  Je werkt samen met meer mensen, zowel binnen als buiten het bedrijf. Je leert mensen kennen en andersom ook. Hoe waardevol is dit, mocht je een bijvoorbeeld een andere baan willen of zelf als ondernemer gaan beginnen?

  1. Je krijgt energie van je werk

Je kan steeds meer dingen doen die je leuk vind en minder dingen die je niet of minder leuk vindt. Van dingen doen die je leuk vind, krijg je meer energie. Je bent (meestal) ook goed in de dingen die je leuk vind. Hoe is het om thuis te komen met meer energie, dan dat je weg ging? In plaats van (vaak)uitgeblust thuiskomen elke dag

Ben jij de nieuwe intrapreneur?

Je hebt nu gelezen wat het inhoud om een intrapreneur te zijn. Hierdoor ben je waardevoller voor je werkgever, je collega’s en je klanten. Je hebt meer vrijheid en helpt mee aan de groei van je bedrijf. Ga jij een stap harder doen voor je werkgever, klant en voor jezelf? Zie jij het nut in, om een intrapreneur te zijn? Wat ga je vanaf nu anders doen? Is deze blogpost waardevol voor je? Laat onderstaand je reactie achter.

Leave a Comment