7 manieren om gegarandeerd ongelukkig te zijn in je carrière

Ongelukkig in je carrière Ik ben er inmiddels achter, dat jij je passie kunt volgen en toch diep ongelukkig kan zijn in je carrière. Het is niet altijd leuk om dit te ervaren en te beseffen, wel super leerzaam.Wat vooral heel essentieel is: waarom je (echt) iets doet. Ik heb de afgelopen drie jaar vele dingen gedaan voor geld. Als ik dit X doe, dan ga ik veel geld verdienen. Heeft het geholpen? Nee, in mijn geval niet. Ik heb meer dan 40 seminars en trainingen gevolgd de afgelopen 3 jaar. Ik heb de nodige dalen meegemaakt en ik ben expert in het ongelukkig voelen tijdens het volgen van mijn droomcarrière. Mijn lessen wil ik met je delen, zodat jij niet in deze valkuilen hoeft te vallen. Welke valkuilen kun jij voorkomen?

 1.       Geforceerde actie

Ik ben expert in het nemen van geforceerde actie, daar ben ik ongelofelijk goed in. Daar heb ik misschien wel mijn 10.000 uren in gemaakt. Geforceerde actie is dat je dingen moet doen, als je niks doet, kom je namelijk nergens.  Het is nooit goed, je bent nooit waar je wezen wilt. Je twijfel groeit, daarmee je zorgen, je angst, je frustratie en je boosheid. Uiteindelijk kom je in de depressie, als je niet uitkijkt en is het allemaal een gekkenhuis. Je bent eigenlijk niet bezig met het proces, in plaats daarvan, alleen maar datgene wat je wilt bereiken. Dit loopt alleen maar harder weg en het proces wordt alleen gefrustreerder.

2.       Het is nooit goed genoeg.

Het is nooit goed, het kan altijd meer. Je bereikt je doel nooit. Zelfs als jij je doel bereikt, is het niet goed. Je kan er niet van genieten. Je rent alweer naar het volgende doel. Als je dit heb bereikt, ren je weer naar het volgende doel. Je kan eigenlijk niet genieten van de reis, het gaat nooit snel genoeg. Je rent als een idioot, maar het is totaal niet effectief. Eigenlijk ren je als een kip zonder kop. Zonder te eens stil te blijven staan en jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Wat maakt mij gelukkig?
  • Op welke momenten, was ik in mijn leven het gelukkigst?
  • Wie wil ik worden?
  • Wat kom ik brengen?
  • Ben ik nog gelukkig met waar ik nu ben?

Hier heb je immers geen tijd voor. Je moet rennen, rennen en nog eens rennen. Herman van Veen, heeft hier een prachtig mooi nummer over geschreven. Opzij, opzij, opzij, we hebben een ongelofelijke haast.

3.       Focussen op wat je niet hebt

Je verdient €40.00 per jaar, maar je wilt €60.000 verdienen. Je hebt 1.000 volgers op Facebook en je concurrent 2.000. Je rijd Volkswagen, terwijl je buurman een Mercedes rijd. Je hebt een lichaamsvet percentage van 18 procent, terwijl je sportmaat een vetpercentage van 10 procent heeft. Je hebt 30 verschillende landen bezocht en je vriend 60 landen.

Oftewel je kijkt alleen naar wat je niet hebt, in plaats van wat je wel al hebt. Waar je misschien 5 jaar geleden extreem blij mee zou zijn geweest.

 4.       Carrière planning maken en strikt naleven

We kunnen nooit exact weten hoe dingen gaan lopen. Hoe kan je dit weten immers zeker weten? Kijk voor jezelf maar eens tien jaar terug. Had je tien jaar geleden precies kunnen weten, waar je nu bent? Wat er allemaal gebeurd is? Nee, er gebeuren altijd dingen die je niet verwacht, het loopt altijd anders.

Ik wil niet zeggen, dat het maken van een carrière planning per se fout is. Probeer hier wel wat flexibiliteit in te hebben. Als jij bijvoorbeeld zegt: Ik moet op 30e manager zijn en op mijn 40e algemeen directeur. Als je dit vervolgens niet ‘bent’, kan je harstikke ongelukkig zijn. Je kunt je wellicht beter afvragen, waarom je dit wilt en de titel los laten. Als je de titel loslaat, wat zou je dan willen bereiken?

 5.       Niet durven falen

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Je kop boven het maisveld uitsteken is levensgevaarlijk, want dan wordt je kop eraf (nog net niet) gehakt . We zijn vaak bang om stappen te nemen, omdat we dan voor ‘joker’ staan. Als jij je hart en je droomt volgt, dan kun je niet voor aap staan. Dan kun je geen ‘domme’ dingen doen. Je kunt alleen maar leren, wat wel en niet voor je werkt. Dit doe je door dingen te ervaren, dit leer je niet uit een boek.

Ik heb vele banen gehad en sommige leken van tevoren een droombaan. Door het te ervaren, kwam ik er achter dat het toch niet zo was. Ik wist beter wat ik en niet wil in mijn carriere. Je kunt veel uit boeken, audio’s en video’s halen. Het meeste leer je toch echt van het zelf ervaren.

Neem (gecalculeerde) risico’s en ga je angsten aan. Je kunt niet falen, alleen als je blijft zitten in een positie waar je niet in wilt zitten kun je falen. Alleen als je niets doet in die positie en ook geen actie neemt naar een andere positie, kan je falen.

6.       Iemand anders zijn carrière plan leven

We hebben allemaal te maken met mensen in onze omgeving. Misschien is je vader wel advocaat en is dit zijn droombaan. Wellicht verwacht hij (zonder het hardop te zeggen), dat jij dit ook wordt. Uiteindelijk ben je advocaat en dan ben je hartstikke ongelukkig. Blijf jezelf afvragen wat jij wilt en waarom, blijf evalueren. Uiteindelijk leef je voor jezelf en niemand anders.

7.       Je omringen met de verkeerde omgeving

Je omgeving kan je meest krachtige instrument zijn, ook één van de grootste valkuilen. Waar je mee omgaat, wordt je immers ook mee besmet. Hoe komt het, dat je omgeving zo krachtig is? Kies jij bewust je omgeving? Sta jij alleen of in een team?

Stel je bent heel bevlogen en je wilt dingen veranderingen in het bedrijf. Je komt steeds met verbeteringen. Je merkt echter weerstand, als je bijvoorbeeld ‘oude rotten’ hebt in het vak die ‘het wel best’ vinden. Op een gegeven moment, geef je misschien op of wordt je gefrustreerd. Zo kan iemand die heel ambitieus en bevlogen is, afzakken tot een ‘normale’ werknemer. Omdat het allemaal toch geen nut lijkt te hebben.

Of je wilt ondernemer worden en bijna niemand in je omgeving is ondernemer. Die zullen (waarschijnlijk) zeggen, dat je gek bent als je zoveel werkt. Of dat je miljonair wilt worden en dit deelt in een omgeving waar niemand dat is. Haha, dat heb ik zelf meegemaakt, dan ga je heel veel weerstand krijgen. Waarom? Deze mensen geloven zelf niet, dat dit mogelijk is. Zij hebben een andere referentiekader. Zij kijken heel anders naar de wereld, in hun beleving kan dit niet. Het is een ‘te ver van mijn bed show’ voor hun. Wat niet goed of fout is. Alleen helpt het jou naar je doel?

Wat doe je met deze tips?

We kunnen in elk moment de keuze maken, om iets te veranderen. Mijn doel van deze post, is dat jij bewust word van datgene wat je doet in je carrière. Je verdient het om gelukkig te zijn in je carrière, je hebt hier een grote invloed. Ik ben erg benieuwd of je een inzicht hebt gehad door deze post. Wellicht ga je iets veranderen. Deel dit onderstaand, ik ben erg benieuwd naar je verhaal

Leave a Comment