Afwijzing door een uitgever: tegenslag of een cadeau?

Afwijzing door uitgever 1Het deed mij toch meer dan ik verwacht had. Bijna twee maanden had ik een afwachtende houding gehad. Na enkele telefoontjes en e-mails, kreeg ik toch mijn antwoord op mijn brandende vraag. Het was niet het antwoord waar ik op zat te wachten: ‘we gaan je boek niet publiceren’. Ik had het wel aan zien komen, toch kwam de klap later. Net zoals je met boksen een stoot op je lever krijgt: eerst voel je het niet en een paar seconden later zak je  als een pudding in elkaar. In het leven , dus ook tijdens je droomcarrière, krijg je eenmaal te maken met tegenslagen, dit is onvermijdelijk. De grote vraag is echter: hoe ga je hiermee om?

Je kan zeggen dat het geen pijn doet en jezelf voor de gek houden. Je kan de pijn voelen en in een hoekje gaan zitten huilen. Hierdoor ben je verlamd van de pijn en kom je op de lange termijn niet verder. De derde optie is de pijn voelen, even slikken en weer doorgaan. Net zoals een bokser 8 herstel tellen krijgt en toch doorgaat. Zelfs als hij niet hersteld binnen deze 8 tellen, is er altijd een volgende wedstrijd.

Een afwijzing in wat voor vorm dan ook, een baan, door een man of vrouw, door een uitgever, is meestal niet leuk. Net zoals de stoot op je lever, maakt het je wel sterker en zorgt voor groei. Je leert niet het meeste als je op de top van een berg staat. Je leert het meeste als je in het dal zit. Ga maar eens terug in je eigen leven. Welke moeilijke/uitdagende periodes heb je meegemaakt als Young professional? en hoe hebben deze je gevormd? Hoe hebben ze ervoor gezorgd, dat je door bent gegaan. Hoe was het euforische gevoel op de top?

Jouw ‘waarom’ is essentieel!

Jouw waarom is essentieel in dit verhaal. Er is niks makkelijker om de handdoek in de ring te gooien en nooit meer te gaan vechten. Als je waarom groot genoeg is, dan doe je alles om je doel te bereiken. Waarom wil ik eigenlijk een boek schrijven en (belangrijker nog) fysiek (laten) uitgeven? Omdat ik het als een ‘plicht’ voel aan de 59 mensen die ik (tot nu toe) heb geïnterviewd? Doe ik dit, omdat ik het eenmaal gezegd heb? Doe ik dit om een bekende auteur te worden? Doe ik dit om er een inkomen mee te genereren? Omdat het op nr 3 staat (31.381 stemmen) van de All time Most popular goals, op de site 43 things.

Ja, deze redenen spelen allemaal mee. De belangrijkste reden hiervoor is echter, dat ik iets wil bijdragen aan de maatschappij. Ik geloof dat ik mensen, vooral van de generatie Y, kan helpen, inspireren om hun dromen te leven. Zodat zij gaan voor hun droomcarrière, wat deze ook mag zijn. Belangrijker nog om een voorbeeld te zijn. Ik wil de wereld een beetje mooier kleuren, door mijn aanwezigheid. Er lijkt mij niets ergers, dan in mijn schommelstoel zitten, op het eind van mijn leven. Om spijt te hebben van de dingen die ik niet of half heb gedaan. Dat ik kan zeggen dat ik ergens voor ben gegaan, maar niet 100 procent. Dat ik op mijn sterfbed lig en dat er nog heel veel dromen zijn die ik niet heb vervuld.

Inspiratie

Internet is een fantastisch medium, waarop je (nagenoeg) als kunt vinden. Zo ook voorbeelden van bestsellers die (vele malen) zijn afgewezen door uitgevers. Een voorbeeld hiervan is de wereld bestseller van Chicken Soup for the Soul. Deze mannen hebben 140 afwijzingen gekregen door uitgevers, voordat hun boek werd gepubliceerd. Dan heb ik er nog wel een paar te gaan 😉 Zie onderstaand video voor inspirerende voorbeelden:

Uiteindelijk gaat het niet om de afwijzing, het gaat om het resultaat. In dit geval een boek uitgeven wat mensen inspireert en in beweging brengt om voor hun droomcarrière te gaan. Als jij ergens in geloofd en je wilt iets echt bereiken, dan laat jij je niet door afwijzing tegenhouden. Dan blijf je door gaan! Iedere (echte) verkoper weet, dat verkopen pas echt begint bij een nee en/of afwijzing. Is iets een begin of eind voor je? Door tegenslagen word je uiteindelijk alleen maar sterker! Hou je doel voor ogen (in dit geval een boek uitgeven) en focus je niet op de obstakels, maar op je doel!

Het is zaak om dit niet persoonlijk op te vatten. Je kan het zien als feedback vanuit iemand zijn visie. Wellicht kan je er iets mee doen. Je kan er altijd van leren. Ik heb er bijvoorbeeld van geleerd dat het belangrijk is om mijn boek echt te verkopen. Om de struikelblokken/tegenslagen om te zetten in stapjes naar mijn succes.

Hoe ga jij om met afwijzing?

Ik ben benieuwd hoe jij met afwijzing om gaat. Heb je wel eens te maken gehad met afwijzing? Hoe ervaar jij dit? Welke tips heb jij om hiermee om te gaan? Heb jij ook een droom op een boek te schrijven? Laat onderstaand je reactie achter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment