Ben jij gek genoeg om voor je droomcarrière te gaan?

Ben jij gek genoeg om voor je droomcarrière te gaan?Tijdens mijn wereldreis, kreeg ik al snel de geuzennaam ‘crazy  Dutchie’ . Ik kon mezelf gelijk al vinden in deze naam. Waarom, werd me steeds duidelijker. Ik ben namelijk gek genoeg om JA te zeggen tegen het leven. Gek genoeg om er alles uit te willen halen. Als pensioen consultant heb ik (helaas) veel mensen gezien die niet blij waren met hun baan. Het was eerder een straf om een werken, dan een plezier. Een noodzakelijke onderbreking van je weekend. Waarom zijn de meeste niet ‘gek genoeg’ om voor hun droomcarrière te gaan?

Ik heb eens gehoord, dat 90% van de mensen wordt gedreven door ‘zekerheid’. Of dit nu ‘waar’ is of niet, stel dat het zo is. Dat maakt het een stuk logischer, waarom mensen in een baan blijven hangen. Die ‘zekerheid’ is die objectief of subjectief? Tegenwoordig worden zelfs ambtenaren en bankmedewerkers ontslagen. Bestaat baanzekerheid eigenlijk nog wel tegenwoordig?

Het is comfortabel om in een baan te blijven hangen. Je verdient je geld, je kan 2 keer per jaar op vakantie, je kan je hypotheek betalen. De baan is nog niet zo slecht, de perfecte overtuiging om te blijven hangen in een baan. Ik begrijp het wel, je kent een ‘trucje’ en werkterrein. Waarom zou je dan wat veranderen, als het OK is?

Dit gaat over je LEVEN! De meeste mensen besteden de meeste tijd van hun leven aan werken. Tegenwoordig gaan we doorwerken tot ons 70e. Waarom zou je dan iets doen, wat je niet leuk vind? Waarom zou je alleen maar uitkijken naar je weekenden en vakanties? Ja, werk kan leuk zijn. Hebben we daar niet genoeg voorbeelden van? Will Smith, Johan Cruijff, Oprah Winfrey, Ilse de Lange, Joop van den Ende, Steve Jobs, André van Duin.

To the Crazy Ones!!

5 redenen om JA te zeggen tegen je droomcarrière:

1.       Voor je gezondheid

Je kan letterlijk ziek worden van je werk. Ik heb dit zelf ook mogen ervaren. Hoe voel jij je als je op maandagochtend naar je werk gaat? Ben je opgewonden? Heb je er zin in? Als dit niet he geval is. Wat doet dit met je als je tien of twintig jaar zo door gaat?

2.       Voor je omgeving

Kost je werk jouw energie of levert het energie op? Kom je ’s avonds uitgeblust thuis? Heb je geen zin/puf meer om je kinderen of je partner aandacht te geven? Verdienen zij niet een geweldige partner, die geniet van het leven. Wat voor voorbeeld ben jij, als je iets doet wat je niet leuk vind?

3.       De wereld zit op je ‘gave’ te wachten

De zin van het leven is om je ‘speciale gave’ te ontdekken. Het doel van het leven is om je gift met de wereld te delen. De wereld zit op je te wachten. Ben je egoïstisch genoeg om dit niet te delen?

4.       Intens genieten van je leven

Als je iets doet wat je leuk vind, het geeft je energie, en je kan mensen helpen. Hoe vet is dit? Als je werk niet meer als werk voelt. Hoe machtig is dit? Denk eens aan (top)sporters, zangers, acteurs, schrijvers, sprekers, verslaggevers. Hoe mooi zou het zijn, als je betaald krijgt voor datgene wat je leuk vind om de te doen?

5.       Je nalatenschap

Wat wil je achter laten, na je dood? Wil je dat je leven een voorbeeld was voor anderen of een waarschuwing, van hoe het niet moest. Het maakt niet uit hoelang je leeft, hoe gaat er om hoe je leeft en wat je uit het leven haalt. Je hoeft geen Steve Jobs of een moeder Teresa te zijn, om een nalatenschap achter te laten. Wellicht is leraar,  politie agent of boswachter jouw idee van een nalatenschap. Omdat je op jouw manier mensen hebt geholpen in hun leven.

Jouw droomcarrière

Zeg jij JA tegen je droomcarrière? Weet jij wat je wilt in je carrière? Of leef jij je droomcarrière al? Ik ben benieuwd naar je reactie, deze kan je onderstaand achter laten.

Leave a Comment