De grootste sluipmoordenaar op weg naar je droomcarrière

De grootste sluipmoordenaar op weg naar je droomcarrièreDit is voor mij één van de grootste sluipmoordenaars. Eentje die in je hoofd zit en levensecht kan voelen. Eentje die je kan verlangen van angst en/of machteloosheid. Eentje die ervoor zorgt, dat je niet daadwerkelijk tot actie over gaat voor jouw droomcarrière. Of die aan je been sleurt, zodat je enorm vertraagt ben om je weg om naar de top. Waar heb ik het over?

Juist over perfectionisme, dit kan enorm verlammend werken weet ik uit ervaring. Dit kan ervoor zorgen, dat je iets kleins als een berg ziet. Dat je een product nooit uitbrengt, omdat het toch nooit goed genoeg is. Als je geen fouten durft te maken, dan leer je ook minder.

Perfectionisme is zoals andere zaken: niet goed of fout. De vraag is in hoeverre dient het jou en in hoe verre niet? Perfectionisme zorgt voor een bepaalde drive, de behoefte om bijvoorbeeld het beste uit jezelf te willen.

 Het is goed om hoge standaarden te hebben

Heel grappig om je eigen patronen te ontdekken, om ze vervolgens te doorbreken is een ander verhaal. Er is een verschil tussen het hebben van hoge standaarden en perfectie. Het is goed om de lat hoog te leggen, alleen hoe hoog leg je de lat en wanneer ben je tevreden?

Is er iets op de wereld dat perfect is? Nee, het kan namelijk altijd beter. Is er een Samsung Galaxy S4, dan komt de S5 uit. Heb je Windows 7 en ben je hier aangewend, dan komt Windows 8 uit. Dan heb je de snelste auto ter wereld de Bugatti Veron en dan komt er nog een snellere auto. Dan heb je de hoogst mogelijk opleiding binnen je vakgebied gehaald, dan komt er nog een moeilijkere en diepgaande opleiding. Dan heb jij je persoonlijk record met hardlopen doorbroken, dan moet je dit ook weer verbreken. Dan heb je het huis van je dromen, totdat je een nog mooier huis ziet..

Je begrijpt al waar ik naartoe wil, het houd nooit op! Het kan altijd beter, het kan altijd sneller en slimmer. Jij kunt je ook altijd blijven ontwikkelen. Heb je één boek geschreven, dan wil je er nog één schrijven. Heb jij je promotie, dan streef je al naar de volgende promotie. Als perfectionisme extern niet mogelijk is, is het dan wel intern mogelijk?

De DC code - 10 sleutels om jouw droomcarrière code te kraken

Je kan je immer blijven ontwikkelen, je kan blijven groeien. Je boek kan altijd beter, je presentatie ook, je sportprestaties enzovoort. Wordt je al moe van het lezen? Is het herkenbaar voor je? Ik begin nu pas te beseffen, wat een impact perfectionisme op mijn leven heeft. Wat het mij allemaal gekost heeft en het ervoor zorgt, dat ik (vaak) niet tevreden ben.

Het verschil tussen perfectionisme en hoge standaarden

Perfectionisme is een fabel, dit is een verhaal gebaseerd op luchtkastelen. Perfectionisme zorgt ervoor, dat je nooit tevreden bent en vooral ook dat je geen fouten durft te maken. Een fout kan immers je luchtbel van perfectionisme lek prikken. Hoge standaarden zorgen, dat je voor het best mogelijk gaat. Alleen op een gegeven moment kan je beter accepteren, dat je het hoogst mogelijke haalbare hebt gehaald op dit moment. Ook als je dit niet hebt gedaan, je hebt wel je best gedaan. Hierdoor kan je tevreden zijn op je prestatie, op het product, op je dienst. Je kan altijd nog verbeteren, je kunt jezelf ook blijven verbeteren. Als Windows niet was gekomen met versie 1, dan was er geen Windows 2.

Steve Jobs had zeer hoge standaarden voor de Apple producten, zijn team werd soms helemaal gek van zijn (bijna onmogelijke) eisen. Hij beseft echter, dat je op een gegeven moment je product moet uitbrengen. Anders was er nooit de IPhone 1 geweest of de IPod. Uiteraard blijven er verbeterde versies komen van deze apparaten.

Perfectionisme houd je waar je bent

Aangezien het nooit goed genoeg kan zijn bij perfectionisme, kom je nooit verder. Dit is de reden, dat mensen 10,20 of 30 jaar bezig een boek te schrijven. Ik zeg niet, dat je zomaar een boek moet gaan schrijven die echt onder de maat is. Ik zeg wel, dat je op een gegeven moment een boek moet gaan uitgeven. Anders kan er nooit een versie 2 komen. Napoleon Hill deed 20 jaar onderzoek voor het boek: The Law of succes in 16 lessons. Toch kwam hij later met (het veel bekendere en succesvollere boek): Think and grow rich).

5 tips om perfectionisme los te laten

  1. Wat je ook doet, je kan het later altijd verbeteren. Doe daarom je best en breng vervolgens versie 1.0 uit
  2. Vier je overwinning(en)! Als je versie 1.0 hebt uitgebracht, erken jezelf en vier je overwinning. Net zoals sporters doen die bijvoorbeeld die finishlijn halen
  3. Versie 1(één).0 is beter dan versie geen.0 hebben. Een geschreven bladzijde is meer, dan een lege bladzijde. De eerste kan je altijd verbeteren
  4. Relativeer: wat kan je in het slechtste geval gebeuren en wat in het beste geval. Schrijf voor jezelf de scenario’s en neem (gecalculeerde) risico’s.
  5. Voel je drang voor perfectie, voel je angst voor (toekomstige) afwijzing en doe het toch gewoon. Zonder (geïnspireerde) actie behaal je nooit je doel.

Hoe ga je verder?

Is deze blogpost herkenbaar voor je? Houd perfectionisme je tegen, dan ben je niet de enige. Je hebt echter nu wel een keuze te maken: laat jij je tegenhouden door je eigen perfectionisme of gebruik je deze in je voordeel door hoge standaarden? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met perfectionisme en belangrijker nog: wat je nu hiermee gaat doen! Laat je reactie onderstaand achter, deze hoeft niet perfect te zijn 😉

 

 

Leave a Comment