Diegene met de meeste fouten in zijn loopbaan wint , durf jij?

Motto google - Fail fast - fail smartBij de meeste bedrijven wordt het maken van fouten (waarschijnlijk) niet gepromoot. Topbedrijven als Google, staan hier totaal anders in. Bij Google wordt een omgeving gecreëerd, waarbij je gestimuleerd wordt om te experimenten, daar horen falen en dus fouten te maken als leerproces. Krijg je hierdoor meer of minder vertrouwen, als je wordt aangemoedigd om ‘fouten’ te maken? Durf jij fouten te maken in je loopbaan? Of loop je hier hiervoor weg? Hoe kan het maken van fouten je dienen voor je droomcarrière?

Waar het begint

Wordt je op school gestimuleerd om fouten te maken? Als je iets ‘doms’ zegt, wat voor reacties krijg je dan? Als jij een cijfer kreeg, hoe werd dit beoordeeld? Op basis van het aantal ‘goede of foute’ antwoorden? Bij mij was het op basis van het aantal fouten die ik maakte. Oftewel de focus is compleet gericht op het maken van fouten. Wat doe je als je niet wordt aangemoedigd om fouten te maken? Dan maak je ze niet!

Is dit mogelijk? Nee, natuurlijk niet! We zijn mensen en geen machines! Juist fouten maken hoort erbij en dit maakt ons als mensen mooi! Perfectionisme kan je tegen houden om fouten te durven maken. Lees hier de blogpost over perfectionisme en vijf tips om hier mee om te gaan. Hoe zou het zijn als je in plaats van drie fouten, zeven ‘goeds’ zou krijgen? Een hele andere visie.

Je hebt een keuze

Meestal worden we afgebrand als we fouten maken. Het is makkelijker om iemand af te branden, dan iemand een compliment te geven. Het is makkelijker om te lachen naar iemand die op zijn plaat gaan, dan de helpende hand te reiken. We zijn dus geconditioneerd om geen fouten te maken. De ene gaat hier makkelijker mee om, dan de ander. Nu jij je ervan bewust bent, kun je een keuze gaan maken.

Voor veel mensen in Nederland, is onze zelfwaarde heel sterk verbonden met presteren. Als we daarom een fout maken voelt dit gelijk als een afname van onze zelfwaarde. Is dit de reden waarom het maken van fouten zo pijnlijk kan zijn? Hoe ervaar jij dit?  Waarom worden mensen die failliet gaan in Nederland afgebrand en in Amerika zijn ze helden?

‘Google is an amazing failure machine. Their motto is ‘Fail fast, fail smart’. They create the trust necessary for taking risk’

# Tom Peters

Anders kijken naar fouten

Laten we eens anders gaan kijken naar falen. Tegenwoordig beschouw je het (waarschijnlijk) als normaal, dat als jij een knop aanzet het licht aan gaat. Honderd jaar geleden was dat wel anders, in de jungle in Bolivia ook 😉 Er was een bijzondere man met een enorme passie, drive en doorzettingsvermogen. Iemand die zo gedreven was om (het elektronische) licht uit te vinden, dat hij door bleef gaan.

Hij was zelfs bereid om hier 10.000 voor te ‘falen’, voordat het lukte. Tijdens een interview corrigeerde hij de journalist, hij had geen 10.000 keer gefaald. Hij had 10.000 manieren gevonden, waarop het niet lukte. Elke keer als het niet lukte, kwam hij dichter bij zijn doel. Elke keer als het niet lukte, had hij minder mogelijkheden over waarop het wel zou lukken. Oftewel hij kwam elke keer dichter bij zijn doel, want er waren minder mogelijkheden over. Dit is nog eens een andere manier van kijken.

Thomas Edison 10.000 manieren

Wat nou als je nooit meer kon falen? Wat nou als je elke sollicitatie ziet als een stap dichterbij bij je droombaan? Wat nou als je elke fout die je maakt als ondernemer je dichterbij je doel brengt? De keuze is aan jou, wellicht is het tijd om de emotionele lading van falen af te halen. Misschien is het tijd om je te omringen met de juiste mensen en heerlijk fouten gaan maken.

Durf op je plaat te gaan

Juist door op je plaat te gaan, wordt je met je neus op de feiten gedrukt. Iets dat je lang genegeerd hebt, wordt je dan onder je neus gedrukt. Net zoals mijn perfectionisme bij het schrijven van dit boek. Er is niemand die ‘succesvol’ is die geen fouten heeft gemaakt. Sommige bedrijven hebben op het randje van het faillissement gebalanceerd, door het maken van fouten. Apple zat ook in de rats, voordat Steve Jobs voor de tweede keer bij Apple kwam.

7 tips voor het maken van meer fouten en dus sneller bij je doel te komen

  1. Kijk anders naar het maken van ‘fouten’, zie ze als manieren waarop het niet gelukt is
  2. Maak elke dag 10 fouten, zodat het een gewoonte wordt (doe dit minimaal 30 dagen achter elkaar)
  3. Leer van je fouten, anders blijven ze terug komen
  4. Haal de (sterke) emotie van fouten maken af, je staat niet voor aap. Staat een klein kind voor aap als deze wat raars of ‘fout’ doet? Meestal liggen we dan in een deuk
  5. Wees trots op jezelf, dat je moed heb gehad een poging te wagen
  6. Accepteer dat fouten maken bij het leven hoort, alleen in een (sprookjes)boek worden geen fouten gemaakt
  7. Begeef je in een omgeving waar je gestimuleerd wordt om fouten te maken

Hoeveel fouten ga jij maken?

Wat ga je nu doen? Ga je meer fouten maken? Ga je actie ondernemen voor je droomcarriere? Je kunt immers toch niet meer falen. Lach om jezelf, als je fouten maakt. Spring het avontuur in en wees zo enthousiast als een kind! Wat zijn je lessen van deze blogpost? Wat ga je anders doen? Laat onderstaand je reactie achter!

Leave a Comment