Is een droomcarrière doen wat je leuk vind?

Je moet doen wat je leuk vind, heb je vast wel eens gehoord. Tegelijkertijd denk je misschien, maar dit betaald de rekeningen niet. Kan je echt dingen doen die je leuk vind en hier geld mee verdienen. Schijnt de zon altijd, of zit je droomcarrière ook wel eens achter de wolken?

Nee, het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo is het ook in je carrière. Toch geloof ik dat je (het grootste gedeelte van de tijd) kan doen wat je leuk vind. Er zijn immers mensen die dit mogelijk hebben gemaakt. Er zijn zelfs mensen die 18 uur per dag werken en hier intens van genieten. Hoe kunnen ze dit volhouden, als ze het niet leuk vinden?

You gotta do what you love, otherwise is too hard.   

# Steve Jobs

 Levert je werk je energie op of kost het je energie? Heb je meer of minder energie als je thuis komt na je werk? Vind je je werk leuk? Hoe kan je iets (langduriger) volhouden, als je het niet leuk vind. Als je dit doet, is de kans op een burn-out dan groter of kleiner?  Als je elke zondag avond denkt: shit morgen weer werken. Dan is dit misschien een hint om iets te veranderen. Ik zeg niet, dat je gelijk je baan moet opzeggen.

Wat levert het je op als je plezier hebt in je werk en geniet?

Het boek Doe je droombaan onderscheid de 5 P’s, één hiervan is plezier. Plezier is dus onderdeel van een droombaan. Als je even los laat. Zijn dingen gewoon niet veel leuker, als je er plezier, vreugde en lol in hebt? Gaan dingen dan niet gewoon veel makkelijker, misschien wel vanzelf? Heb je wel eens ervaren, dat de tijd vloog en je het enorm naar je zin had?

Voorbeelden van mensen die genieten in hun droomcarrière:

In de post van vorige week noemde ik al Roberto Benigni. Een Richard Branson geniet intens van wat hij doet, anders kan hij niet zo’n vrolijk gezicht hebben 😉 Oprah Winfrey geniet van wat ze doet. Robert Redford, Anthony Robbins, Will Smith. Wat hebben deze mensen in overeenstemming? Financieel gezien hoeven ze niet meer te werken. Toch werken ze, omdat ze ervan genieten.

Geniet je niet veel meer van je werk als je het leuk vind? Ben je niet een veel leuker individu? Is je leven hierdoor niet veel leuker. Als je toch 40 uur per week werkt, waarom zal je hier dan niet van genieten?

Wat kost het je als je geen plezier hebt in je werk?

Natuurlijk zijn er ook mensen die niet genieten van hun werk. Hou je dit vol op lange termijn? Dit is een waarheid die je voor jezelf kan uitvinden. Gaat de tijd sneller of minder snel, als je doet waar je zin in hebt? Wil je genieten van je werk?

Niet bacillen en virussen, maar stress is de hoofdoorzaak voor zieke werknemers. Maar liefst een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten die samenhangen met het werk, dat schrijft minister Asscher in een brief aan de Tweede Kamer.

2,1 miljoen werknemers gaven in 2012 aan geregeld onder hoge tijdsdruk te moeten werken. 100.000 werknemers zeiden systematisch te worden gepest.

Bron: klik hier

Je kan zelfs ziek worden van je werk. Je bent een minder leuk persoon als je niet geniet van je werk. Niet alleen voor je collega’s, ook voor je familie, vrienden en andere in je omgeving.

 Wat is het voor jou?

Is een droomcarrière volgens jou doen wat je leuk vind? Heb je plezier in je werk? Beter nog: maak je plezier in je werk. Hang jezelf de slingers op 😉 Heb je veel stress? Wat doe je hiermee? Blijf je in je baan en maak je hier het beste van? Of ga je verder kijken? Ik ben benieuwd naar jou mening en visie, laat hiervoor onderstaand een bericht achter.

Leave a Comment