Een tegenslag in je carrière, is het dan zo …?

Een tegenslag in je carrière, is het dan zo …?We krijgen allemaal te maken met tegenslagen in je loopbaan of op weg naar je droombaan of droomcarrière. Maar hoe ga je hier mee om? Is het dan zooo k*t? Soms kunnen we dingen zo overdrijven. Ik ben hier een expert in 😉 Hoe ga je met tegenslagen? Laat je je uit het veld slaan? Of lach je (om jezelf) en ga je verder?

Als we graag dingen willen bereiken en we krijgen te maken met frustraties, balen we soms. Soms is dit licht uitgedrukt en werd je helemaal lijp. Prima, wat je ook voelt is goed. Alleen kies jezelf om erin te blijven hangen en om nog gefrustreerder of lijper te worden. Hier ben ik goed in! Is het echt zo erg? Nee, vaak niet. Uiteindelijk komen dingen toch wel goed en soms gebeuren er (uiteindelijk) mooiere dingen dan verwacht door een ‘tegenslag’. Hierbij 5 tips voor je het omgaan met tegenslagen:

1. Neem afstand
Soms zit je diep in je ‘probleem’, dat je alleen nog maar het probleem ziet. Je bent hier te gefocust op. Neem afstand ga even een rondje lopen, of neem wat te drinken. Doe in ieder geval (minimaal) 5 minuten wat anders. Vaak zal je merken, dat het probleem al minder groot wordt en een andere oplossingen ziet.

2. Focus je op de oplossing
Het probleem is er punt. Dit weet je, hier kan je niks aan veranderen. Je kan het probleem groter maken, wat je vaak (onbewust) doet. Hier ga jij je vaak niet beter door voelen. Focus je 95% van je tijd en (vooral) energie op de oplossing. Dan hou je 5% over voor het (kleine) probleem.

3. Schrijf het van je af
Dit is een goede methode voor mij, daarom ook deze blogpost. Het is voor mij een goede methode om even te relativeren. Om afstand te nemen van het ‘probleem’.

4. Praat er over met mensen
Als je tegen mensen gaat praten over het ‘probleem’, ga je ook dingen anders bekijken. Soms denk je misschien: zeg ik dit echt of denk ik dit echt? Heb ik dit echt gezegd? Denk ik dit echt? Soms lijkt het of je iemand anders hoort praten. Je bent je lang niet altijd bewust van je gedrag. 90% van wat we doen is onbewust. Door er over te praten, wordt je bewust van je eigen gedrag

5. Vraag om hulp
We kunnen nu eenmaal niet alles alleen. Soms hebben we hulp nodig. Bijvoorbeeld van mensen die veel kennis en ervaring hebben over het onderwerp. Sowieso heeft iedereen zijn eigen visie en kijk op dingen. Wellicht helpt iemand zijn visie je verder. Of ga je zelf anders naar de oplossing kijken.

6. Lach om jezelf
Dit werkt voor mij goed. Ik kan me goed druk maken om dingen, terwijl het niet levensbedreigend is. Waarom zou ik over 10 jaar ergens over lachen, als ik het nu ook kan doen? Is het zo erg? Is het een ramp? Na vaak niet, zo voelen we het vaak wel. Zet het onderstaand nummer op en lach om jezelf 😉 Dit werkt goed voor mij!!

 

 Hoe ga je vanaf nu om met tegenslagen?

De keuze is aan jouw. Je hebt nu in ieder geval een aantal handvatten. Heb jij nog andere tips? Wat heb je aan deze tips? Ik ben benieuwd naar je reactie. Deze kan je onderstaand achter laten.

Leave a Comment