Heb jij het ‘Speedy Gonzalez’ syndroom op weg naar jouw droomcarrière?

Heb jij het ‘Speedy Gonzalez’ syndroom op weg naar jouw droomcarrière?

Het gaat niet snel genoeg in je carrière. Je wilt altijd verder zijn, dan waar je bent. Je bent nooit tevreden met waar je bent. Je dagen zijn tekort. Je hebt veel stress en het is nooit goed genoeg. Waar je ook bent, op welke ‘top’ dan ook, je wilt weer naar de volgende. Stil staan is achteruit gaan. Herkenbaar? Of juist niet, misschien heb je dan wel wat peper nodig 😉

Afgelopen zomervakantie ben ik door Europa wezen toeren met de motor. Op het moment, dat ik op mijn motor stap geniet ik. De Autobahn in Duitsland, kan één groot feest zijn. Je hebt (regelmatig) geen snelheidsbeperking en een motor die wel een paar pk’s heeft. Ik was regelmatig aan het ‘kilometer knallen’. Oftewel zoveel mogelijk kilometers afleggen in een zo  kort mogelijke tijd.

Was ik echt sneller? Ik vraag het me af, het kost een kwart meer benzine, meer tanken dus. Buiten dit genoot ik veel minder van de reis. Ik zag immers niet veel van mijn omgeving, als ik aan het ‘kilometer knallen’ was. Ik genoot veel meer als ik niet op de snelweg reed. Lekker genieten van de omgeving, het bochtenwerk en de pittoreske dorpjes/steden. Ik kan stoppen waar en wanneer ik wil.

Wat heeft dit te maken met mijn droomcarrière, vraag jij je misschien af. Dit bovenstaande kan je namelijk ook hebben op weg naar je droomcarrière. Het gevolg is, dat jij jezelf frustreert, onnodig veel stress oplegt en belangrijker nog: veel minder geniet. Haastige spoed is tenslotte…

Wat kunnen de gevolgen voor je zijn, als je doorgaat als een ‘Speedy Gonzalez’?

  1. Je geniet niet of veel minder van de reis
  2. Je bereikt de top, met een leeg gevoel: is dit alles?
  3. Je bent nooit tevreden, het kan immers altijd beter en sneller.
  4. Je hebt onnodig veel stress en hierdoor ben je ongezonder.
  5. Je bent een minder leuk individu, omdat je altijd gestrest bent en niet geniet van het moment.

Hoe kan jezelf temperen (indien nodig) en meer genieten?

1)      Vertrouwen hebben in jezelf, dat je hoe dan ook je droomcarrière gaat bereiken. Hoe zal het voor je zijn: als je zeker wist dat jij je droomcarrière gaat bereiken?

2)      Maak een besluit waar je voor wilt gaan. In plaats van zomaar doelloos rondjes te rijden. Ga direct naar je doel toe, dit is veel efficiënter dan rondjes rijden.

3)      Wees flexibel, je (eind) doel kan vast staan, jouw route gaan wijzigen. Er kunnen weg afsluitingen zijn of doodlopende wegen. Dit is prima, zolang je maar je doel voor ogen houdt.

4)      Lach vaker om jezelf. Waarom zou je jezelf zooo serieus nemen? Lekker belangrijk, als je ‘faalt’ of de verkeerde afslag neemt. Je komt toch wel bij je doel aan.

“Angels can fly because they take themselves lightly.”

# G.K. Chesterton

5)      Bouw stap-voor-stap je vertrouwen op. Zoals Will Smith zegt:

You don’t try to build a wall. You don’t set out to build a wall. You don’t say, “I’m going to build the biggest, baddest, greatest wall that’s ever been built.” You don’t start there. You say: “I’m going to lay this brick as perfectly as a brick can be laid.” And you do that every single day, and soon you’ll have a wall.

Mijn vraag aan je is: wat ga je nu doen in je carrière?

Blijf je doorgaan als een ‘Speedy Gonzalez’? Of ga dingen veranderen in je carrière? Als meer kan en wilt doen, ga je dan juist een stapje harder? Hoe ga jij op weg naar je droomcarrière? Ik kijk uit naar je verhaal, deel deze graag onderstaand.

Leave a Comment