Hoe de diepe ‘dalen’ in je loopbaan, je helpen naar je droomcarrière

Soms sta je op de top en soms zit je in je droomcarrière dalIn het leven maken we (dus ook in onze carrière) prettige en onprettige, bitter zoete en zure momenten, mega frustratie en euforie mee. Dit is niet altijd leuk en toch ook weer wel. Hoe tegenstrijdig kan het zijn? Waarom drijven de diepe ‘dalen’ in je loopbaan, je naar je droomcarrière?

Misschien heb je wel eens een berg en/of heuvel beklommen. De tocht naar boven kan soms uren of dagen duren. Je kijkt er erg naar uit om de top te bereiken. Eenmaal op de top, kan je hier niet voor eeuwig zijn. Je moet weer naar beneden, op een bepaald moment. Dit is niet altijd leuk. Daarna verlang je weer naar de volgende piek. Wat zit een mens toch raar in elkaar of niet ;-)?

Een rechte lijn in je carrière?

Hoe zal je leven zal als alles hetzelfde zal zijn? Als je geen emoties voelt en alles een rechte lijn is. Bijvoorbeeld een wereld die plat is, zonder bergen, woestijnen, jungles, noord- en zuidpolen enz. Hoe zal dit zijn? Soms verlang je misschien naar rust in je carrière, soms ben je die achtbaan zat. Stap uit en ga even lekker ontspannen. Voor hoe lang wil je dit? Een week, een maand, een jaar? Als je hartslag een rechte lijn is, gaat er iets niet goed en ben je dood.

Ik ben één jaar op wereldreis geweest. Ik heb 3 maanden gereisd, 3 maanden gewerkt en daarna 5 maanden gereisd. Na 5 maanden reizen wist ik, dat er voor mij meer is dan alleen reizen. Ik voelde me op een gegeven moment verwend en nutteloos. Weer een mooi landschap, kerk, uitzicht enz. Dit wil ik ook geen 12 maanden per jaar.

Ervaringen brengen je naar je droomcarrière

Juist door dingen te ervaren, komen we er achter wat we wel en niet leuk vinden. Met minder dan €500 in Australië aankomen was ook geen pretje, zonder baan en verblijf plaats. Toch is dit goed gekomen en heb ik een verhaal te vertellen 😉

Je kan veel uit boeken halen, van foto’s en video’s absoluut. Ik ben zelf heel erg van het ervaren, ook de bitter zure en frustrerende momenten. Dit zorgt juist voor een drive om de pijn van je (huidige) baan om te zetten in een droomcarrière of droombaan die je echt wilt. Als mijn baan als pensioenconsultant ‘ok’, was geweest, was ik het nu misschien nog steeds geweest.

Jim Carrey woonde in een auto, en werkte als een ‘busboy’ (iemand die werkt in een restaurant). Er zijn verschillende andere voorbeelden te noemen, als Micheal Jordan die werd afgewezen van zijn high school basketball team. Een J.K. Rowling die dakloos was met een kind. Een drive hebben is erg belangrijk om voor je droomcarrière te gaan. Dan heb je tenminste een sterke ‘waarom’.

5 tips hoe je met de ‘diepe dalen’  in je loopbaan kan omgaan:

1.       Het is relatief

Besef je dat als je in een dal zit, dit is niet voor eeuwig. Misschien ben je je baan kwijt of ben je mega gefrustreerd en lijkt je droomcarrière voor weg. Het is relatief, het is niet voor altijd. Hoe kijk je over 10 jaar terug op dit moment?

2.       Bepaal wat je ervan kunt leren

We kunnen altijd leren van onze ervaringen, bijvoorbeeld wat we wel en niet leuk vinden. Dit nemen we mee (als het ervan leren) naar de volgende ervaringen. Zodat we dezelfde fout(en) kunnen voorkomen.

3.       Je hebt een mooi verhaal te vertellen

Wat nu heel frustrerend lijkt kan over 10 jaar een  bijzonder en/of mooi verhaal zijn voor anderen. Zoals die van Michael Jordan of J.K. Rowling. Kan jij je voorstellen dat J.K. op een feestje zit en in geuren en kleuren het verhaal verteld, dat ze ooit dakloos was met een baby. Een beetje onwerkelijk of niet 😉

4.       Wees dankbaar

Hoe frustrerend dat gene wat je mee maakt ook is. Of dat nu een afwijzing is voor je droombaan. Het faillissement van je bedrijf of iets anders waarin je ‘gefaald’ hebt (in de ogen van de maatschappij). Je hebt het mee mogen maken, je bent ervan gegroeid. Hoeveel mensen in Afrika bijvoorbeeld, zouden de helft van de kansen willen hebben die wij hebben?

5.       Bouw een feestje, want..

Je hebt weer een mooi verhaal te vertellen.

Het dal is niet voor eeuwig.

Je hebt de moed getoond ergens voor te gaan. ‘Diepe dalen’ horen erbij.

Het leven is mooi en ervaringen maken je rijk.

 Hoe ga je met diepe dalen in je loopbaan om?

Je kan niet bepalen hoe de wind staat, je kan wel bepalen hoe de zeilen staan. Als mens heb je de unieke mogelijkheid om in elke situatie te kiezen hoe jij je voelt en hoe jij je zeilen neer zet. Lang niet alles wat we meemaken in onze carrières is ‘leuk’. Al lijkt dit wel eens anders via al de vakantie foto’s op Facebook 😉 Hoe ga jij met de ‘diepe dalen’ om? Wat was je diepste dal? Ik ben benieuwd naar je inzichten en je visie. Deze kan je onderstaand delen.

Leave a Comment