Hoe ga je om met moeilijke tijden in je carrière? 7 tips

hard-times- or dead endIn de vorige blogpost schreef ik over het leven van je dromen. Dit is (meestal) niet altijd zo rooskleurig als je verwacht had. Moeilijke momenten ga je allemaal vroeg of laat meemaken in je carrière. Door bijvoorbeeld een ontslag, een faillissement, te snel een (te) grote stap nemen of het gevoel hebben er alleen voor te staan. Herken je dit? Hier kunnen we niet aan ontkomen, hoe hard we dit ook proberen. Hoe ga je om met moeilijke momenten? Gooi jij de handdoek in de ring? Of ga je toch verder met je droombaan of droomcarrière?

Ik ben best wel een mafkees, ik vermijd moeilijk momenten niet. Sterker nog: ik zoek ze juist op! Door in mijn eentje op wereldreis te gaan één jaar lang, door in het ondernemerschap te springen, door een boek te schrijven. Dit wil niet zeggen, dat ik heel goed ben. Wel dat ik verschillende moeilijke momenten heb gekend en nog steeds mee maak. Ik hou niet van opgeven, dus kies ik er (meestal) voor om door te gaan. Hierdoor kan ik mijn kennis en ervaringen met jou delen, zodat jij deze zelf kunt toepassen.

 Waarom dienen moeilijke tijden jou? 

Als het bereiken van je dromen makkelijk zou zijn, dan zou iedereen dit wel doen. Slechts 18 procent van de Nederlanders heeft een droombaan, volgens onderzoek van TNS NIPO. We juichen (bijna) allemaal het Nederlands elftal aan. Weinige zijn bereid om al het harde werk hiervoor te doen en daadwerkelijk in het veld te staan. Daarom heb ik ook een groot respect voor een speler als Dirk Kuijt. Hij is niet één van de meest getalenteerde spelers. Door zijn enorme werklust, is hij toch een prof voetballer.

De moeilijke momenten kleuren de mooie momenten in je carrière nog mooier. Daarom geeft het bereiken van een bergtop ook zo’n een voldoening. Dit gevoel van euforie, dat je iets bereikt hebt, is dit niet heerlijk? Alles heeft zijn prijs, je moet altijd tijd, geld en energie ergens insteken, om ergens ‘succesvol’ in te worden. Diegene die het meest bereid is, dit te doen wint vaak. De zwemmer Michel Phelps trainde vijf jaar achter elke kaar, zonder één dag rust.

Juist door de moeilijke momenten, kan jij je onderscheiden van de rest. Dit maakt je uniek en bijzonder. Elke avond op de bank hangen en tv kijken is gemakkelijk, elke avond sporten is iets anders. In het weekend relaxen is makkelijker, dan door te zetten voor je droom. Praten over een boek schrijven, is iets anders dan daadwerkelijk een boek schrijven. Moeilijke momenten kan je zien als een test. Een test om te beoordelen of je echt iets wilt. Als je 100% commitment hebt, dan bereik je (uiteindelijk) wel je doel. Dan haal je de test en bereik jij de top!

Zeven tips om met moeilijke tijden om te gaan 

  1. Ga terug naar je waarom.

Waarom wil je deze droom ook alweer? Waarom ben je met deze droomreis begonnen? Voor wie doe je het eigenlijk? Wat zijn je redenen? Als deze sterk en krachtig genoeg zijn, dan geeft dit je genoeg energie, kracht en doorzettingsvermogen om door te gaan.

He who has a why to live can bear almost any how.
# Friedrich Nietzsche

  1. Zie het als een test

In 2008 brak ik mijn neus tijdens een kickbokstraining. Dit was 1,5 week voor mijn eerste kickboksgevecht. Toen was dit een hele grote domper. Jaren had ik hier naartoe gewerkt. Letterlijk bloed, zweet en tranen. Terugkijkend was ik er toen nog niet klaar voor. In 2011 heb ik als nog gevochten en de test doorstaan.

  1. Een nieuw perspectief

Kijken vanuit een ander perspectief helpt mij altijd goed. Je hebt bijvoorbeeld de vrijheid en mogelijkheid om je droom te leven. Om voor je droomcarrière te gaan. Mensen in Afrika kunnen dit niet. Ze zijn al blij als ze te eten en drinken hebben. Mensen die (langdurig) ziek zijn ook niet of met veel meer moeite. Bekijk jezelf ook als een held, je gaat tenminste voor je droom of droomcarrière! Hoeveel mensen doen dit ook?

  1. Focus op je doel

Hoe diep het ravijn ook is, uiteindelijk kun je altijd weer op de piek aankomen. Hou de piek in het vizier. Hoe diep het ravijn ook mag zijn, de piek blijft er altijd. Soms verdwijnt de piek even uit het zicht, hou deze dan mentaal in je vizier. Stel je voor hoe het zal zijn, als je op die piek staat. Voel je dat euforische gevoel al? Beeld jij je het prachtige uitzicht al in?

  1. Alles heeft een einde

Niets duurt voor eeuwig. Denk eens aan een moeilijke periode die je in het verleden hebt gehad. Hoe voelde jij je toen? Hoe voelde jij je toen je hier doorheen was? Sterker of zwakker? Leren relativeren is niet altijd makkelijk. Wel noodzakelijk om het makkelijker voor jezelf te maken. Onlangs zat ik weer Surviving the Cut te kijken, een geweldig programma vind ik dit. Dit gaat over de (soms beestachtige) trainingen voor elite eenheden van de Amerikaanse  krijgsmacht. De gasten die door de selectie komen, kunnen heel goed relativeren en beseffen dat de pijn niet voor eeuwig duurt.

  1. Maak een moeilijke momentenplan

De eerste keer, dat ik dit las (in het boek Waanzinnige Plannen) leek mij dit onzin. Nu ga ik hier steeds meer de waarde van inzien. Moeilijke momenten zijn onvermijdelijk. Waarom zou je jezelf hier niet op voorbereiden?

  1. Lucht je hart

Het luchten van je hart, kan soms al voldoende zijn om je beter te voelen. Doe dit wel bij mensen die je vertrouwd en het beste met je voor hebben. Zonder deze mensen in mijn omgeving, zou ik niet zijn waar ik nu ben. Je kan het tenslotte niet allemaal alleen doen. Bel ze op of ga fysiek bij ze langs.

Wat doe je nu anders in moeilijke tijden?

Je hebt nu zeven tips gehad over het omgaan met moeilijke momenten. Deze kun je toepassen, doe er je voordeel mee. Ik gun je de moeilijke momenten, om jezelf (mentaal) sterker te maken. Om jezelf te blijven uitdagen en om te testen of je echt voor je droom wilt gaan. Heb je moeilijke momenten op dit moment? Heb je in het verleden moeilijke momenten gehad? Heb je nog tips als aanvulling? Deel onderstaand je reactie:

 

Leave a Comment