Nav het Careerevent: 7 waardevolle tips die dichterbij jouw droomcarrière brengen.

Zwembad erg koud

Afgelopen vrijdag was ik op het Careerevent. Ik was daar (niet zoals de meeste) op zoek naar een baan. Een van de redenen was, omdat Danny Mekic daar ging spreken. Ik had hem al één of twee keer eerder zien spreken en ik vond hem super inspirerend. Waarom is het waardevol om naar het Careerevent te gaan? Zelfs als je al een baan hebt?

Je kan naar het Careerevent gaan om waardevolle contacten te leggen, opzoek gaan naar een baan. Daarnaast kan je ook naar de workshops gaan en leren van de sprekers. Hierdoor is de kans groot, dat je anders tegen je carrière en solliciteren gaat aankijken. Renee Wokke sprak daar ook, zij is een hele enthousiaste (startende) ondernemer met een hele mooie missie. Een arbeidsbemiddelings-organisatie in Birma, genaamd Brilliant Minds Burma.

Waarom vind ik Danny Mekic, dan zo inspirerend vraag jij je af?

Hij is een jonge, nuchtere kerel die met beide benen op de grond staat. Ik vind hem een echte ‘baas’. Hiermee bedoel ik een kerel die voor zijn dromen gaat,, lef heeft en al veel dingen heeft bereikt. Ondanks zijn achtergrond (hij had ‘arme’ ouders), heeft hij het al ‘ver geschopt’. Hij was op zijn 15e al ondernemer. Hij word regelmatig door het topsegment (in bedrijfsleven en overheid) gevraagd voor zijn advies.

Op zijn 18e wilde hij graag in het Ritz-Carlton hotel (zoals in Home Alone) overnachten. Het was tegen zijn principes om zoveel geld voor een hotelovernachting te betalen. Hij vond dat de website van de hotel keten niet goed genoeg was, gezien hun overnachtingstarief. Hij schreef een document met een aantal verbeteringen, hij belde op en vroeg naar de verantwoordelijke manager. Enige tijd later, zat hij ‘gratis’ in Miami, in het Ritz-Carlton. Zijn vlucht en hotel werden voor hem betaald, hij mocht zelfs iemand meenemen. Hij was ook één van mijn inspiratie bronnen van mijn Marktplaats avontuur.

7 waardevolle tips die je dichterbij jouw droomcarrière brengen.

Danny heeft een hele andere kijk op de arbeidsmarkt.
Hoe kan je meer waarde toevoegen? Hoe kan jij je meer onderscheiden? Hoe staat het met je ‘eigen merk’? Dit zijn vragen die Danny stelde. Hoe vaak stel jij jezelf deze vragen? Vaak komen we pas reactief in beweging. Als bijvoorbeeld een vacature op internet staat. Hoe kan je proactief zijn? Hoe kan je meer waarde leveren? Zijn tips in het kort:

1. Voeg meer waarde toe

Hij noemde een mooi voorbeeld, een aantal jaar geleden had Vodafone een storing. Een vriend van hem heeft toen een rapport geschreven met verbeteringen. Hij heeft opgebeld en gevraagd naar de verantwoordelijk manager voor communicatie. Hierdoor heeft hij (uiteindelijk) een baan bij Vodafone gecreëerd.

2. Wie ben je als ‘merk’ en hoe onderscheid jij je?

Een merk is een unieke belofte in de wereld. Wat maakt jouw uniek? Sta je hier wel eens bij stil. Iedereen heeft een verhaal. Hoe kan jij je verhaal gebruiken, waarde toevoegen en jezelf onderscheiden?

3. Vraag niet gelijk om geld

Danny vroeg bijvoorbeeld geen geld, voor een gesprek (van één uur) met Dick Berlijn. Dick Berlijn heeft hem later gepromoot gedurende een event met de top van het bedrijfsleven. Hierdoor kreeg Danny uiteindelijk 2 opdrachten. Doe niet alles voor geld, is zijn tip. Kijk (eerst) hoe je waarde kan toevoegen.

4. Netwerken: Wees nieuwsgierig in mensen en wees proactief

Netwerken is niet alleen visitekaartjes uitdelen. Ga eens met mensen praten en wees oprecht geïnteresseerd. Niet iedereen durft op iemand af te stappen. Maar 90% van de mensen reageert als ze worden aangesproken. Je hebt niets te verliezen, wees proactief!

5. Wordt de expert

Door te investeren in jezelf en je kennis, kan je expert worden op een gebied. Waar wil jij goed in worden? Wat heb je hiervoor nodig? Aan wie denk je bijvoorbeeld, als je een strafrecht advocaat zoekt? Spong hoeft hiervoor geen marketing te doen bijvoorbeeld.

6. Ga concurreren met een bedrijf

Danny en een vriend van hem, vonden dat de site van het Eurovisie Songfestival veel beter kon (jaren geleden). Zij openeden een concurrerende site en uiteindelijk werden ze gevraagd om de officiële site voor het festival te verzorgen.

7. Een andere manier van kijken

Niets is standaard. Hij noemde een voorbeeld van een gefrustreerde aardbei boer. Deze vond dat hij te weinig kreeg voor zijn inspanning. Hierop besloot hij de aardbeien academie op te richten. Een site waarbij Jan Robben waardevolle informatie bied over de aardbei, zoals: recepten en telen.

Welke tips ga jij toepassen voor jouw droomcarrière?

Je leert niet te zwemmen, door op het droge te blijven.

Welke van de 7 tips ga jij toepassen? Het mogen er meer zijn, neem er in ieder één en ga deze toepassen. Over welke tip zou je meer willen weten? Heb jij één of meerdere tips al toegepast? Ik ben benieuwd naar jouw reactie en visie! Laat deze onderstaand achter.

Leave a Comment