Nog geen droombaan? Vijf stappen om je werk leuker te maken

Nog geen droombaan? Maak je er toch een feest van?Hoe leuk is je werk? Ga je fluitend naar je werk? Geniet je van je baan? Is het mogelijk om je werk leuk te vinden? Is een droomcarrière mogelijk? Is werk een noodzakelijk kwaad voor je? 85 procent van de Nederlandse werknemers droomt van een ander beroep, zit jij hier ook bij? Is je werk zoals het is, of kan je het wellicht wat leuker van jezelf maken?

Je hebt niet van de ene op de andere dag je droombaan. Ik zeg absoluut niet dat dit een reden is om te blijven, maar wel om er de tijd die je er zit het beste van te maken. Je bent er immers toch, waarom zal je er niet het beste van maken?

Vele mensen leven van weekend tot weekend en/of van vakantie tot vakantie. Werk is een noodzakelijke onderbreking hiervan. Tenminste voor veel mensen is dit zo. Hoe komt het dat er mensen zijn die houden van hun werk en hiervan te genieten?  Ik vind dit enorm fascinerend, dit onderwerp houd me al 5 jaar bezig.

Als je van vakantie tot vakantie leeft, waarom maak je van vakantie maken dan niet je werk. Kan dit wel? Ja, er zijn namelijk mensen die dit doen. We kennen (bijna) allemaal Floortje Dessing, Chris Zegers van 3 op reis. Nee, we kunnen niet allemaal 3 op reis presenteren. Dit hoeft ook niet. Misschien denk je dat dit droombaan is en blijkt het niet zo te zijn. Onderzoek het in ieder geval, anders weet je het nooit. Misschien kan je reisleider worden, misschien kan je duikinstructeur worden. Misschien kan je piloot of stewardess worden. Er zijn mogelijkheden genoeg, zie jij ze ook?

Een heel mooi voorbeeld van iemand die echt geniet van zijn werk (en leven!) is Roberto Benigni. Hij heeft een oscar gewonnen met de film: Live is Beautiful (absoluut een aanrader!!). Deze film gaat over het leven in een concentratiekamp. Roberto Benigni speelt een Joodse man die samen met zijn zoontje in een kamp terecht komt.

Hij besluit om het leven in het kamp een spel te maken voor zijn zoon. Zodat hij het leven zo leuk/dragelijk mogelijk kan maken. Roberto is ook echt iemand die intens geniet van het leven. Hij maakt er echt iets uitbundig van, hij heeft de vreugde van een kind en durft zichzelf te zijn. Ik zeg niet dat jij je zo hoeft te gedragen, maar je verdient het wel om te genieten in je carrière, toch?

Misschien zit je in een baan die je niet leuk vind. Wat doe je dan? Zeg je je baan gelijk op of kan je werk wellicht leuker maken. Misschien is het niet zo zwart/wit. Misschien ben jij wel diegene die er iets van moet maken 😉 Ik had mijn baan opgezegd, zonder plan. Ik wist alleen, dat ik op wereldreis wilde.

1.       Acceptatie

De eerste stap is acceptatie. Je hebt er zelf voor gekozen om deze baan te gaan doen. Hoe je het ook went of keert. Je zit nu in deze baan, dus kan je maar beter accepteren. Voor nu is het niet anders. Je kan er tegen vechten, je kan jezelf voor je hoofd slaan. Je kan het ook accepteren. In Nederland zijn we vrij om te kiezen wat we doen in onze carrière. Wat een luxe is 😉

2.       Herinner jezelf dagelijks, waarom je dit werk doet.

Weet je nog waarom jij je werk bent gaan doen? Kloppen deze drijfveren nog? We maken allemaal moeilijk tijden mee en dingen die niet leuk zijn op het werk. Zolang je weet waarom je dit doet, heb je genoeg redenen om hier doorheen te komen.

3.       Wat geeft je energie in je baan?

Wat vind je leuke dingen in je baan en wat niet? Hoe zal het zijn als je meer van de dingen kunt doen die je leuk vind en minder van de dingen die je niet leuk vind. Misschien kan een collega de dingen die je niet leuk vind doen en visa versa.

4.       Contrast

Je kiest er zelf voor om te werken. Ook al is geld je grootste drijfveer. Je hoeft niet voor deze baas en/of dit bedrijf te werken. Je hebt de keuzevrijheid. Jij ziet niet in een concentratiekamp, je bent niet opgesloten.

5.       Neem zelf verantwoordelijkheid

Jij zit in die baan die je (wellicht) niet leuk vind. Je kan zelf de verantwoordelijkheid nemen, om hier het beste van te maken of niet. Je kan een slachtoffer spelen en iedereen de schuld geven. Of ondanks de slechte relatie met je chef, er toch het beste van maken. Ben je pro actief? Kom jezelf met ideeën? Trek je de kar? Of hobbel je achter de kar aan?

Wat ga je nu doen?

Ga je dingen veranderen? Ga je het beste ervan maken in je baan? Heb je het lef om dingen te veranderen? Of blijf je steen en been klagen en van weekend tot weekend leven? De bal is aan jouw! Hang je slingers op of… Ik ben benieuwd wat je gaat veranderen, onderstaand kan je dit delen.

 

 

Leave a Comment