Stress in je carrière: hoe kom je eraan en belangrijker: hoe ga je ermee om?

 

Hoort stress bij jouw droomcarrière?

Stress is iets wat we (bijna) allemaal ervaren. Toch gaan we er allemaal verschillend mee om. De ene krijgt een burn-out en de ander presteert beter dan ooit. Hoe kan je omgaan met stress? Wie creëert stress? Is stress slecht? Hoort stress bij de (droom)carrière?

Ik heb de afgelopen 2 jaar heel veel stress ervaren. Vorig jaar zomer, heb ik zelfs een soort van burn-out gehad. Ik ben 3 maanden onwijs moe geweest en kon me (bijna) nergens toe zetten. Zelfs sporten kon ik me niet toe zeggen. Niet sporten, is voor mij erg moeilijk. Ik ben namelijk sport verslaafd. Het was behoorlijk heftig.

Maar hoe kwam dit nou? Kwam dit door iemand anders? Nee, het kwam door mezelf. Stress wordt namelijk altijd door jezelf gecreëerd. Wat nou, door mezelf? Mijn baas geeft mij een onwijze werkdruk! Natuurlijk kunnen andere mensen een invloed op je hebben. Maar uiteindelijk doe je het zelf. Herken je het: jij voelt je enorm gestrest en je collega is enorm relaxt. Hoe komt dit toch?

Jij bepaald altijd hoe jij je voelt. Natuurlijk kunnen mensen invloed op je hebben. Maar uiteindelijk ben jij diegene die een betekenis geeft on een situatie. Voor de ene persoon is zijn baan verliezen, het ergste wat kan gebeuren. Voor de ander is dit het beste, wat er kon gebeuren. Deze ziet noodzakelijke stap in zijn carrière. In het oog van de storm is er altijd rust. Maar er staat wel een onwijze druk aan de buitenkant.

Kan stress je dienen? Jazeker, we hebben (vaak) druk nodig om dingen te doen. Als we bijvoorbeeld nooit een deadline voor iets zouden hebben, zouden we het dan op tijd klaar hebben? Wanneer was jij klaar met je scriptie? Heb je hiervoor de laatste nacht(en) doorgewerkt ;-)?  Diamanten worden geslepen onder hoge druk. We hebben een bepaalde druk nodig om te presteren en jouw droomcarrière te leven.

Flow is een staat tussen teveel en te weinig ‘druk’, Flow is een dunne lijn, tussen deze twee in. De Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi heeft hiernaar onderzoek gedaan. Flow refereert aan een mentale toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden (uit het boek: Flow en de kunst van het zakendoen).

Eind het van mijn wereldreis (van één jaar), voelde ik me nutteloos. Ik miste een doel in me leven. Het reizen was super leuk, maar ik was verwend van alle mooie dingen die ik had gezien. Kan dat? Blijkbaar wel 😉 Ik ervoer geen druk om dingen te doen. Dit wilde ik ook niet. Hierdoor wist ik, dat ik niet alleen maar wil reizen. Als ik langere reizen ga maken, ga ik dit met een doel doen. Klinkt als een droomcarrière: reizen en werken 😉

Terug naar stress, ik dwaalde een beetje af. Hoe kan je omgaan met stress? Je ‘geest’ is één van de best verhalenschrijvers die er is. Vaak verzin je dingen, maak je je zorgen, maar komen ze helemaal niet uit. Herken je dit? Waar focus jij je op bij stress? Vaak op datgene wat niet lukt, of de tijd (of juist het gebrek hieraan) die je hebt. Hieronder geef ik jou wat handige tips om, om te gaan met stress.

 5 tips

  1. Lach om jezelf als je gestrest. Hoe kan je om jezelf lachen, als je gestrest bent? Is het dan zo erg? Vergaat de wereld, vaak maken we het (veel) erger dan het echt is. Waarom zou je alleen over een jaar lachen, als je terug kijkt? Je kan nu toch ook om jezelf lachen. Lachen is super gezond.
  2. Plan je zaken, zodat je ruim genoeg tijd hebt. Dit is een valkuil voor mij 😉
  3. Relativeren. Waar komt je stress vandaan? In deze blogpost schrijf ik hierover:
  4. Heel drie keer heel diep adem (liefst vanuit je buik). Laat alles van je af glijden.
  5. Neem verantwoordelijk voor je stress. Jij hebt stress gecreëerd, dus jij kunt er ook weer vanaf komen. Wie je de schuld geeft, geef je de macht. Oftewel vergeet ‘schuld’, neem verantwoordelijkheid en ga voorwaarts!

Wat heb je aan deze tips? Heb je ze al toegepast? Ik ben erg benieuwd, naar jouw stress ervaringen en hoe je ermee omgaat. Misschien heb jij nog wel tips? Ik zie graag onderstaand je reactie tegemoet:

Leave a Comment