Is succes een vies woord?

Succes voor jou?Op de carrièrebeurs heb ik de workshop road to succes gevolgd. Het was super waardevol! Ik begreep niet waarom de zaal niet afgeladen vol was. Misschien waren er 50 mensen, van de duizenden mensen die de beurs bezochten. Dit zijn mensen die in de ‘loopgraven’ zitten. Mensen die iets bijzonders hebben bereikt, mensen die in mij ogen een droomcarrière hebben.

De drie sprekers waren ondernemer en consultant. Ik zeg niet dat je ondernemer of consultant moet gaan worden. Wat ik wel zeg, is dat je ongetwijfeld iets waardevol kan meenemen. Deze mannen ‘Walk their talk’. Dit is geen theorie die ze uit een boek halen, dit is de realiteit. Ze delen hun tijd, energie en (soms ook) hun kwetsbare verhaal. Ook al haal je één tip uit hun verhaal en pas je deze toe, hoe waardevol kan dit voor je zijn?

Doe maar gewoon…?

Is het onze Hollandse nuchterheid? Dat er maar zo weinig mensen op deze workshop afkwamen? Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg? De angst om je kop boven het maisveld uit te steken? Is succes een woord dat ons afschrikt? Ik weet nog dat Nisandeh Neta vertelde tijdens de Business Bootcamp, dat hij zijn boek vanuit het Engels naar het Nederlands wilde vertalen. ‘Elements for succes’ werkt niet in Nederland. Daarom heeft hij er ‘Leef lekker’ van gemaakt.

Je bent toch met een reden op de ‘carrièrebeurs’? Je wilt toch carrière maken? Daarom ben je toch op de carrièrebeurs? Als je al succesvol bent, loop je niet op de carrièrebeurs. Of je bent er als bedrijf, spreker, medewerker of auteur 😉

Waarom vies?

In Amerika is succes een heel normaal woord, in Nederland niet. Waarom houden we ons zo rustig en ‘normaal’ als Nederlanders? Waarom is het vies of raar om succesvol te zijn? Doe maar gewoon, telt niet als het Nederlands elftal speelt of met de Carnaval bijvoorbeeld. Als we een ‘bakkie’ op hebben mogen we wel ‘gek’ doen. Ik zeg niet, dat je gek moet doen voor het gek doen. Ik zeg wel dat jij jouw weg kan vinden en doen wat jij leuk vind, ongeacht wat mensen vinden en hoe ‘gek’ dit ook mag zijn.

Is succes een keuze voor jouw?

Zegen iemand die succesvol is

Als iemand succesvol is in jouw ogen, zegen hem of haar dan. Zeker als diegene is waar jij wilt zijn. Waarom? Als je haat of weerstand hebt, tegen iemand die ‘succesvol’ is, zal je het nooit worden. Je kan je iets worden, waar je een haat voor hebt. Ik daag je uit om met succesvolle mensen te gaan praten. Wat beweegt hun? Hoe zijn ze gekomen, waar ze zijn. Luister vooral naar ze en praat niet teveel. Je hebt 2 oren en één mond, gebruik ze wijs.

Wat is succes voor jou?

De vraag is denk ik: wat is succes voor jou? Is dat als je veel geld hebt? Als je gepensioneerd bent? Als je op dat (onbewoonde) tropische eiland woont? Voor iedereen is dit anders. Ik geloof erg in de volgende definitie:  Succes is de voortschrijdende realisatie van een waardevol ideaal´, van Earl Nightingale Zie ook mijn blogpost hierover.

Je bent niet van de één op andere dag ‘succesvol’, hier is tijd, energie en hard werken voor nodig. Wat succes ook voor je mag zijn. Of je nu kijkt naar voetballers, zakenmensen, kunstenaars, acteurs. Ze hebben allemaal keihard gewerkt en vaak nog steeds. Misschien ben jij wel leraar en ben jij succesvol, omdat je elke dag waarde toevoegt aan het leven van kinderen. Wat succes ook voor jouw mag zijn, ga ervoor!

Omring je met succesvolle mensen.

Als je succesvol wilt zijn op jouw manier. Omring je dan met succesvolle mensen. Mensen die zijn waar je wilt zijn. Mensen die echt leven, wat jij graag wilt worden. Vroeger was het heel normaal in de ‘leer’ te gaan bij een meester. Waar is die tijd gebleven? Donald Trump heeft hier weer nieuw leven ingeblazen door de tv show:

Uit je comfortzone

Als je succesvol wilt zijn, op jouw manier ga er dan voor. Ga uit je comfortzone! Doe dingen die spannend voor je zijn. De drie sprekers raden ook aan, om niet alleen maar achter je computer te solliciteren. Ga met mensen praten, ga er op uit. Leer nieuwe mensen kennen. De meeste vacatures worden nog steeds via netwerken vervuld. Zorg dat je doet, wat nodig is om ‘in de kijker’ van een succesvol iemand te komen. Ook al ga je freework doen, waar je tenslotte mee om gaat…

Ga jij voor jouw succes?

Ga jij voor jouw succes? Of neem je tevreden met minder? Ga je voor goed of geweldig? Ga je voor top of de middenmoot?  Ben jij succesvol? Of weet je (diep van binnen) dat je meer kunt. Dat je niet in deze frustrerende baan meer wilt zitten bijvoorbeeld. Of dat je veel meer kan doen met solliciteren. Wat ga jij veranderen om succesvol te worden? Deel je mening en/of visie onderstaand!

Leave a Comment