Trek jij je ‘stoute schoenen’ wel eens aan? Vijf Guerrilla sollicitatietips voor je droomcarrière

Vijf Guerrilla sollicitatietips voor je droomcarrière

Ik was zo zenuwachtig, dat ik me manchetknoppen van mijn overhemd niet vast kreeg. Vervolgens kwam ik niet verder dan de receptioniste, oftewel de ‘gatekeeper’. Wil jij weten hoe dit droomcarrière avontuur afloopt? Lees dan verder.

Als jij eenmaal weet wat jouw droomcarrière is of je hebt een richting voor jou droomcarrière. Dan wil je actie nemen, stap voor stap. Soms is die stap groot, soms wil je die stap niet maken. Vaak neem je de stap niet door angst.. Angst dat mensen je uitlachen en jij voor ‘aap’ staat bijvoorbeeld. Wat gebeurt er, als jij jezelf laat tegenhouden door je angst? Vaak baal je van jezelf en kom je niet verder in je carrière. Je kan ook handelen ondanks je angst. Hoe kan je dit doen? Ik licht dit toe, door middel van mijn praktijk voorbeeld 😉

In februari 2013 had ik een rapport voor Marktplaats.nl geschreven. Ik probeerde via de e-mail en telefoon binnen te komen. Helaas lukte dit niet. Ik had dit rapport niet voor niks geschreven en ik geloofde echt in de toegevoegde waarde. Ik besloot naar het kantoor van Marktplaats.nl te gaan en te vragen naar de directeur. Dit klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Iemand waarschuwde me van tevoren nog: verwacht er niet teveel van. Hmmm, waarom niet?

Met zo’n instelling wil ik geen avontuur aangaan! Met zo’n instelling, bereik je jouw droomcarrière niet. Spelen om niet te verliezen, doe ik niet aan. Als ik naar het bedrijf ben gegaan, dan heb ik mezelf al overwonnen. Maar ik verwachtte zeker met iemand te praten of in ieder geval mijn rapport af te leveren.

Ik was zo zenuwachtig in de trein, dat ik zelf mijn manchetknopen niet vast kreeg. Later kwam dat ‘kleine stemmetje’ weer in mijn hoofd: zou je dit nou wel doen? Dit gaat toch niet lukken. Dankjewel voor het delen, natuurlijk gaat dit lukken!! Met mijn hart in mijn keel stond ik voor de receptioniste. Of ik een afspraak had? Ja, met de directeur om 8:00 😉 Hmm, met deze smoes kwam ik helaas niet verder. De receptie van Marktplaats.nl, ging pas om 9:00 open. Wat ging ik tussentijds doen? Ik wist het even niet meer.. Ik was toch niet voor niks gekomen?!

Nog geen 5 minuten later komt een manager van Marktplaats.nl, voorbij die ik kende van mijn toenmalige baan. Ik twijfel 2 seconden en sprint naar hem toe. De receptioniste kijkt vol verbazing en staat een moment aan de grond genageld. De manager herkend mij (gelukkig), na een ogenblik. Hij stelt voor om even te praten en ik vertel waarom ik er ben. Hij is enthousiast en hij waardeert mijn lef, om zo naar het bedrijf te komen, zonder uitnodiging. Uiteindelijk besluiten we, dat hij de juiste persoon is om dit rapport te bekijken. We maken een afspraak om het rapport te bespreken.

Ik ben in de wolken! Wat een euforie!! Ik heb een uur lang met een ‘big smile’ door Amsterdam gelopen. Ik heb weer een stap genomen in mijn carrière. Ik had totaal niet verwacht, dat het zo zou aflopen. Ik ben erg benieuwd, hoe dit gaat aflopen. Ik heb de stap genomen! Ik heb mezelf overwonnen.

5 guerrilla sollicitatie tips voor jou:

1.       KIJK OP EEN ANDERE MANIER NAAR SOLLICITEREN.

Een CV en sollicitatiebrief is een standaard manier om te solliciteren. Maar zijn er genoeg andere manieren. Wat doe je als er geen vacature is? Ben je pro actief of afwachtend?

2.       VRAAG JE OMGEVING OM HULP

Met wie kan je brainstormen over solliciteren? Ken je mensen in een bedrijf of branche, waarin je wilt werken?

3.        HOE KAN JE MEER WAARDE TOEVOEGEN VOOR HET BEDRIJF TIJDENS HET SOLLICITEREN?

Wat zijn de problemen of juist kansen voor een bedrijf? Kan je hier bijvoorbeeld een rapport over schrijven?

4.       ONDERSCHEID JEZELF

Je kan bijvoorbeeld een video CV maken. Of een opvallende sollicitatiebrief die bij je past.

5.        IMPERFECT ACTION IS BETTER THAN PERFECT INACTION.

Oftewel soms moet je gewoon een stap voorwaarts nemen. Dit brengt je altijd verder, omdat je hierdoor op een andere manier kijkt. Je bent immers, weer een stap verder op de ‘carrière berg’, hierdoor heb je een beter overzicht.  Boeien, doe het gewoon! Ga op je bek, lach om jezelf!

Wat is jouw volgende carriere stap?

Welke stap (groot of klein) ga jij vandaag nog nemen, naar jouw droomcarrière? Wie kan je bellen? Kan je onderzoek doen, op internet bijvoorbeeld? Wie kan je om hulp vragen? Geef onderstaand jouw reactie, ik ben erg benieuwd!

Leave a Comment