Waarom is ontwikkeling essentieel voor je carrière?

Waarom is ontwikkeling essentieel voor je carrière?Vanaf jongs af aan leren we non-stop, eerst van onze ouders. Later (voornamelijk) via school, hier leer je (waarschijnlijk) dingen die je lang niet allemaal boeien. Waar jij het nut niet van in ziet of je simpel weg niet leuk vindt. Na de middelbare school of vervolg onderwijs, zijn we meestal klaar met onze educatie in onze twintiger jaren. Voor veel mensen stopt het hier. Hoe komt dit eigenlijk? Waarom is het essentieel als millennial en het vervolg van je leven om jezelf te blijven ontwikkelen? Wat zijn de voordelen hiervan voor je droomcarrière?

School is niet leuk!

School heb ik zelf nooit leuk gevonden, ik had veel te veel energie om de hele dag te zitten luisteren. De leukste vakken vond ik geschiedenis, gym en handvaardigheid/techniek. De experimenten bij scheikunde vond ik fantastisch. Vooral als je niet naar de leraar luisterde. Waardoor je experiment mislukt, de vloeistof ontplofte en met als gevolg een zwarte vlek op het plafond. Buiten dat heb ik school nooit leuk gevonden. Mijn klasgenoten en de leraren (laat ik zeggen) ‘scherp houden’ maakten het leuk.

Ik heb mijn Hbo opleiding Management, Economie en Recht gehaald voor het ‘papiertje’. Niet omdat het mij zo enorm boeide. Als pensioen consult heb ik nog mijn bachelor in Pensions and Life Assurances gehaald. Ook dit heb ik met doorzettingsvermogen en vooral veel moeite gehaald. Waar wil ik naartoe? Niet dat ik zo goed ben, want die papieren boeien mij niet zoveel. Ok, ik had beide opleidingen op mijn 23e had gehaald, dit was leuk.

Ontwikkeling is niet leuk

Door deze ervaringen had ik kunnen linken dat leren niet leuk is. Voor veel mensen is dit wellicht het geval. De oorzaken zijn volgens mij: de manier van onderwijs en onderwerpen die je niet boeien. Onderwerpen als persoonlijke ontwikkeling, ondernemen, sporten en reizen blijven mijn altijd fascineren. Als ik hier over lees kost dit mijn geen energie, in tegenstelling tot de opleidingen die ik volgde. Dit levert mij juist energie op!

Waarom is ontwikkeling essentieel in je carrière?

Jezelf blijven ontwikkelen is essentieel in een wereld die constant verandert. De natuur is altijd in beweging.  47 procent van het huidige werk kan binnen twintig jaar geautomatiseerd worden. Dit voorspellen onderzoekers van de Universiteit van Oxford in een opzienbarende studie (september 2013) over de VS. De capaciteit van computers neemt exponentieel toe waardoor taken waar nu nog een mens voor nodig is, uit te vinden.

Daarom is het belangrijk om jezelf blijven te ontwikkelen en opnieuw uit te vinden. Dit hoeft niet altijd leuk zijn en (in eerste instantie) kan het energie kosten. Het is echter wel noodzakelijk, als jij de beste in je baan/carrière wilt zijn en jij voor je droombaan wilt gaan.

Het leven is immers groei, dit is in de natuur ook. Als iets niet groeit in de natuur gaat het dood. Als jij niet groeit als individu, dan ga je langzaam dood. Mensen die de beste zijn in hun veld blijven zich continue ontwikkelen. Ik heb bijvoorbeeld Robbert Benninga geïnterviewd over het onderwerp: droomcarrière. Op dat moment was hij 63 en hij vertelde dat hij zichzelf constant blijft ontwikkelen. Juist die leergierigheid en nieuwsgierigheid houden je jong. Net zoals jonge kinderen alles willen ontdekken en overal aanzitten.

De generatie Y staat vind scholing ook belangrijk, dit blijkt het YSE rapport ‘hoe blij is de generatie Y’. Scholing en scholingsbudget staat op de 4e plaats voor de arbeidsvoorwaarden. Hoe meer jij je ontwikkelt, hoe beter jij wordt.

CANI – Constant And Never ending Improvement

Anthony Robbins (een van de bekendste succes coaches ter wereld) noemt Constant And Never ending Improvement in één van programma’s. Je moet jezelf opnieuw blijven uitvinden en ontwikkelen. Madonna is hier een sterk voorbeeld van. Ik zelf kijk ook heel anders tegen mijn carriere en mezelf aan, dan vijf jaren geleden.

Door jezelf te ontwikkelen wordt je steeds waardevoller zijn voor een werkgever, je klanten en de maatschappij. Als jij bijvoorbeeld in je ‘vrije tijd’ vakbeurzen bezoekt en/of informatie op internet verzameld over je vak. Hierdoor kan je vooruit denken en (eventueel) inspelen op veranderingen in je branche. Open staan voor groei is wel essentieel. Als jij het allemaal wel weet, groei jij niet meer. Want je weet het immers allemaal al. Is er iemand ter wereld die alles weet? Alles jij ‘alles’ al weet en je bent nog niet waar je bent. Misschien is er een kleine kans dat je nog niet alles weet.

5 tips voor jouw carrière ontwikkeling

Onderstaand vind je vijf tips voor je carrière ontwikkeling. Doe er je voordeel mee.
1. Ga jezelf ontwikkelen in iets wat je leuk vind. Waar jij een passie voor hebt.

2. Lees elke week hier iets over, of kijk bijvoorbeeld een YouTube of TedX video

3. Neem in ieder geval één ding mee van wat je geleerd heb en pas dit toe. Met andere woorden implementeer dit!

4. Ga kijken naar voorbeelden die hun droomcarrière leven met jouw passie

5. Bedenk voor jezelf mogelijkheden hoe je dit kunt toepassen in je carrière.

Hoe kijk jij tegen ontwikkeling aan?

Ik ben benieuwd hoe jij tegen jouw ontwikkeling aan kijkt. Blijf jij jezelf ontwikkelen? Welke onderwerpen fascineren jou enorm? Van welke onderwerpen kan je geen genoeg van krijgen? Laat onderstaand je reactie achter, zodat andere mensen hiervan kunnen leren 😉

Leave a Comment