Wat doe je als je ‘vast’ zit in je baan? 8 tips

Je kan de foto niet zien, als jezelf in de lijst zitIk dacht alles te hebben: een goed salaris, een lease auto, mijn promotie, een tweede bachelor en een ‘goede’ baan. Ik was in de wolken, voor ongeveer 6 maanden. Langzamerhand besefte ik, dat er meer moest zijn. Ik ging met tegen zin naar mijn werk. Het ‘vak’ heeft mij nooit geboeid, het koste mij elke keer weer moeite om de map van de lesstof open te slaan. Ik was niet tevreden met mijn baan, eigenlijk was ik er helemaal klaar mee. Herken je dit? Maar wat doe je, als je weet dat dit niet de ‘baan’ voor jou is? Ga je gelijk je baan opzeggen? Weet jij wat je wel wilt? Wat zijn de (financiële) consequenties?

Ik besloot mijn baan op te zeggen en op wereldreis te gaan. Mijn plan was in eerste instantie om langer door te werken, om meer geld te sparen. Na een seminar van Tony Robbins, besloot ik mijn  plan te wijzigen. Twee weken na het seminar zegde ik mijn baan op, 2 maanden later was mijn wereldreis een feit en zat ik in Thailand.

Dit was nogal een rigoureuze beslissing. Dit is niet een beslissing die ik zal aanraden. Iedereen heeft zijn eigen weg, ik raad je ook aan deze te volgen. Luister naar jezelf. Ik wil je wel graag mijn inzichten met je delen. Waarom ik het niet aan raad, is omdat je behoorlijk wat op je ‘dak’ krijgt. Zoals (financiële) stress, een andere baan en/of inkomen verzorgen.

8 tips voor als je ‘vast’ in je baan:

1)      Bepaal voor jezelf, hoe het komt dat je niet blij bent met je baan. Zijn het je collega’s, het werk zelf? Is een andere afdeling een uitkomst? Of een ander bedrijf? Wees eerlijk tegen jezelf, dit helpt je het meest.

2)      Bepaal of jij bij je werkgever wilt blijven. Wellicht wil je bij een ander bedrijf gaan werken? Of in een hele andere branche.

3)      Neem je tijd, dit is iets wat ik niet heb gedaan. Ga rustig alles op een ‘rijtje’zetten. Rome is niet in één dag gebouwd en je loopbaan ook niet.

4)      Bepaal wat je wel weet. Weten wat je wilt, is behoorlijk lastig. Ga hier onderzoek naar doen. Als je het niet precies weet en wel een richting hebt, ga deze richting dan op.

5)      Schakel hulp in, je ziet dingen vanuit jouw perspectief. Je kan de foto niet zien, als jezelf in de lijst zit. Ga met mensen (die je vertrouwt) praten. Het helpt zelfs al, als het als spiegel dient. Schakel een coach in.

6)      Als je weet wat je wilt, of een idee hebt wat je wilt, ga dan onderzoek hiernaar doen. Op internet, ga met mensen praten die deze droomcarrière hebben. Ga je echt hierin verdiepen

7)      Bepaal wat ervoor nodig is om je droomcarrière te bereiken. Heb je bepaalde (vakgerichte) opleidingen nodig? Welke kennis en vaardigheden heb je nodig? Welke ontbreken voor je en hoe kan jij je deze eigen maken?

8)      Neem actie! De enige die wat kan veranderen, zit in jouw stoel. Als je niet tevreden bent met waar je bent, zal je dingen moeten veranderen. Als jij jezelf niet in beweging zet, kom je ook niet waar je naartoe wilt gaan.

 Wat ga jij nu doen?

Misschien de belangrijkste vraag: wat ga je doen? Wacht je af? Totdat je ontslagen wordt of je een burn-out krijgt? Doe in ieder geval iets. Wil jij diegene zijn, die zichzelf over 20 of 30 jaar voor zijn ‘hoofd slaat’? Had ik toen maar…?

Veranderingen zijn niet makkelijk, maar wat kan het je opleveren? Wie ben je, als je jouw droomcarrière hebt? Als jij doet waar je energie en voldoening van krijgt? Ben je dan niet een veel leuker individu? Deel je reactie/visie onderstaand of stuur een bericht. Ik ben erg benieuwd naar jouw verhaal!

 

 

Leave a Comment