Wat is een droombaan?

Jouw droombaan?Een droombaan klinkt dromerig, maar is dit ook echt mogelijk? Ja, 18 procent van de werkende Nederlanders noemt zijn huidige baan een droombaan (onderzoek uit 2008, TNS NIPO). Wat is een droombaan eigenlijk?

 

Het boek Doe je Droombaan onderscheid de 5 P’s om een droombaan te beschrijven:

1. Passie in je werk
Passie wordt vaak genoemd, maar wat is Passie eigenlijk? Passie is een hartstocht of een grote liefde voor iets. Mensen die met Passie werken hebben dus grote liefde voor hun carrière.
2. Passend werk
Heb je de juiste talenten voor je werk?
3. Plezier in je werk
Plezier ontstaat als passie en passend werk bij elkaar komen
4. Persoonlijke en/of maatschappelijke voldoening
Voldoening op persoonlijk niveau en/of een bedrage leveren aan de maatschappij, door anderen te helpen of blij te maken.
5. Poen
Geld is tenslotte noodzakelijk in onze maatschappij

‘Slechts’ 18 procent van de Nederlanders, val jij onder deze 18 procent? Een droombaan kan zowel als werknemer als ondernemer, volgens het boek Doe je Droombaan. Ik geef liever de voorkeur aan Droomcarrière. Dit is een breder omvattend aspect. Als sporter, muzikant, of ondernemer kan je ook een droomcarrière hebben, ik zie dit niet als een baan. Hoe zie jij dit?

Poen is een bron die snel is uitgeput, als werknemers eenmaal gewend zijn aan het salaris is dit (vaak) geen grote motivator meer. Herken je dit? Passie is een duurzame bron. Werknemers die zich gelukkig voelen in hun werk zijn vaak productievers. Kan je dit voorleggen aan je leidinggevende, als je van functie wilt veranderen?

Kijk eens om je heen op je werk, hoeveel mensen doen hun droombaan, denk je? En hoe zit het met jou? Het draait tenslotte om jou, toch? Misschien is het leuk om eens je zelf te beoordelen op een schaal van 1 t/m 10 op elke punt.

Oefening.
Geef jezelf een score van 1t/m 10 punten voor de 5 P’s. 1 is de laagste score, 10 de hoogste.

Bijvoorbeeld:
1. Passie 5 punten
2. Passend werk 4 punten
3. Plezier in je werk 3 punten
4. Voldoening 6 punten
5. Poen 7 punten
Totaal= 25 punten

In totaal kan je op 50 punten uit komen. Als je de helft hebt (25 punten) of minder wordt het (misschien) tijd voor jezelf op verder te kijken. Wat de uitslag ook is, erken het voor jezelf. Elk punt waar je staat is prima. Elk punt is een startpunt naar een volgend punt. Uiteindelijk behaal je je doel, stap voor stap. Misschien kan je eens met je leidinggevende gaan praten over een verandering van je huidige functie. Misschien kan je eens gaan kijken naar war je echt wil! Hou in dit geval deze website in de gaten 😉

Persoonlijk wil ik (op de lange termijn) geen baan. Ondernemerschap biedt voor mij veel meer vrijheid, zowel in tijd als geld. Helaas zijn veel ondernemers, werknemers in hun eigen bedrijf. Zij moeten werken, anders komt er geen brood op de plank. Uit hetzelfde onderzoek van TNS NIPO uit 2008, blijkt dat bijna 30% van de werkende Nederlanders, ook een eigen onderneming wil starten.

De missie van Droom Carrière Academy is om het taboe te doorbreken. Oftewel streven naar een droomcarrière voor iedereen. Misschien iets te ambitieus? Wel de tijd zal het leren. Is dit streven de moeite waard? ABSOLUUT!! Het word tijd voor meer mensen, om hun droomcarrière te leven! Mensen die echt passie hebben voor hun carrière. Mensen die graag op maandag weer aan de slag gaan. Ok, niet elke maandag, maar de meeste maandagen wel!

En jij? Wat is jou droombaan? Of je hebt liever een onderneming? Of wellicht allebei? Laat aub onderstaand een reactie achter:

Leave a Comment