Wat maakt jou rijk? Jouw carrière, geld of…?

Wat maakt jou rijk? Jouw carrière, geld of…?Wat maakt jouw rijk? We leven in een wereld waar we niet of moeilijk zonder geld kunnen. Geld is vaak (onbewust) een enorme drijfveer voor mensen. Inclusief de schrijver van deze blog 😉 Toen ik begon als ondernemer in 2011, heb ik verschillende dingen voornamelijk voor geld gedaan. Het was wel een beetje jammer, dat er (vooral) geld uitging, in de plaats van binnen kwam. Wat maakt jou nu echt rijk? Is dit nu echt geld of…?

Je bent al rijk

Met rijk bedoel ik, niet het financiële plaatje. Met rijk zijn, bedoel ik rijkdom. Financieel gezien is lang niet iedereen ‘rijk’. Zolang je gezond bent, ben je al rijk. Dit besef je (vaak) pas, als je ziek bent of iemand die dichtbij je staat. Je hebt 2 ogen waarmee je kunt zien. Hoe rijk ben je als je kunt zien? Loop maar eens een half uur met je ogen dicht, of alleen al 5 minuten. Je hebt al je zintuigen (of in ieder geval de meeste waarschijnlijk). Wat zou je zijn zonder deze?

Maakt geld je rijk?

Ik geloof dat je aan het eind van je leven niet zult denken aan al het geld, dat je verdient, verloren of uitgegeven hebt. Ik heb zelf (nog) geen tonnen of miljoenen verdient. Geld is slechts een middel, geld op zich kan geen doel zijn. Geld is een resultaat van. Hoe meer waarde je levert, hoe meer geld je verdient. Tijdens mijn carrière als pensioen adviseur, verdiende ik boven modaal (als ‘broekje’ van 21 jaar). Ik reed in een (nieuwe) lease auto en liep in een maatpak. Dit alleen gaf me ook geen gevoel van rijkdom.

Een bijdrage leveren aan de wereld

Dit klinkt misschien heel ‘zweverig’, toch geloof ik dat dit je een heel rijk gevoel kan geven. Hiermee kan je veel geld verdienen (zoals Tony Robbins) of (bijna) niets (zoals Mahatma Ghandi of moeder Teresa).

Tony Robbins onderscheid 6 menselijke behoeftes:
1. Zekerheid
2. Onzekerheid / variatie
3. Erkenning
4. Liefde

De 2 overkoepelende zijn echter:
5. Groei
6. Bijdragen aan

Toen ik als pensioen consultant werkte voelde ik me vaak leeg en niet nuttig. Dit wil niet zeggen, dat ik niet nuttig was, maar zo voelde ik me. Ik krijg erg geen voldoening van, ik had niet het gevoel ergens aan bij te dragen. Ik vind het super leuk om deze blogpost te schrijven. Het is nu vrijdagavond, 22:52. Als pensioen consultant, zal ik bijvoorbeeld nooit op dit tijdstip hebben gewerkt. Het mooie is: het voelt niet als werken en ik heb het gevoel een bijdrage te leveren.

Johan Cruijff heeft ook gezegd: We zijn er om het publiek te dienen. Oftewel een bijdrage leveren aan, door te spelen op het voetbalveld.

Wat maakt je nu echt rijk?

Tijdens mijn wereldreis, voel ik me een soms een ‘Super Tramp’ (super zwerver). Ik had één jaar lang, één backpack en (voornamelijk) dezelfde kleren. Toch heb ik de mooiste (en moeilijkste) momenten van mijn leven meegemaakt, tijdens mijn reis. Ik voelde me (soms) zo vrij als een vogel, ik heb de mooiste avonturen beleefd. Ik heb de wereld mogen zien, wow wat een rijkdom!!! Ik geloof, dat aan het eind van je leven, jouw ervaringen je rijk hebben gemaakt. Wie je geworden bent als individu en de bijdrage die je hebt geleverd aan de wereld.

EN/EN denken

Kan je financieel rijk zijn, een bijdrage leveren en groeien als individu? Jazeker! Denk aan: Johan Cruiijf, Micheal Jordan, Tony Robbins, Micheal Jackson, Oprah Winfrey, Andrew Carnegie. Waarom zou je niet EN/EN denken? Wij hebben (vaak) geleerd om EN/OF te denken. Waarom zou jij jezelf tekort doen? Jij hebt toch ook het recht om alles uit het leven te halen en geld te verdienen met de waarde en bijdrage die je levert aan de maatschappij?

Wat maakt jou rijk?

Ik ben benieuwd naar wat je rijk maakt? Wat is jou bijdrage aan de wereld? Hoe kijk jij tegen rijkdom aan? Ben jij rijk? Ik zie graag je reactie, jouw mening en/of visie onderstaand tegemoet:

Leave a Comment