Weer een mijlpaal bereikt: de eerste drie jaar als ondernemer

Ik voelde me Superman, nu ik ondernemer was30% van de startende ondernemers stopt binnen één jaar en 60% stopt binnen drie jaar. Ik ben inmiddels de drie jaar gepasseerd als ondernemer. Wanneer ben je ‘echt’ ondernemer? Wanneer ben je echt gestart? Welke criteria heb ik hierin meegenomen? Belangrijker nog: welke tips heb ik voor ondernemers die willen starten?

Een dag om nooit te vergeten!

Ik zal het nooit vergeten, ik had net een coaching sessie gehad en ik dacht dat ik Superman was! De zon scheen zalig die dag en ik kan me haast niet voorstellen, dat ik niet aan het zingen was van pure vreugde. Die dag kon niet meer stuk, helemaal niet toen ik mijn handtekening had gezet. Waaronder vraag jij je waarschijnlijk af?

Op 8 februari 2011 zette ik mijn handtekening bij de Kamer van Koophandel, vanaf dat moment was ik ondernemer. Haha, dat geloofde ik op dat moment niet alleen, ik was ervan overtuigd. Dat een inschrijving bij de KVK je nog geen ondernemer maakte, besefte ik niet 😉 Omzet ‘draaien’, winst maken, omzetbelasting doen, dit zijn nog maar enkele onderdelen van het ondernemerschap. Je droomcarrière begint pas bij de inschrijving van de KVK.

Ondernemerschap een droomcarrière?

60% van de ondernemers stopt binnen drie jaar, voor hun leek het ondernemerschap wellicht een droomcarrière. Uit het feit dat ze stoppen, is dit misschien toch niet zo. Ik vind het sowieso super dapper, dat ze het ‘geprobeerd’ hebben. Veel mensen hebben het idee een onderneming te starten en doen dit niet. Hiervoor zijn verschillende redenen te denken, zoals: de onzekerheid van het ondernemerschap.

De onzekerheid van het ondernemerschap

Veel mensen zeggen, dat er veel onzekerheden zijn als ondernemer. Dit is ook zo. Je krijgt niet elke maand je salarisstrook. Je omzet verandert per maand. Je krijgt geen vakantie geld, je hebt een boekhouder (of je doet het zelf), je hebt tal van andere kosten. Ja, er zijn veel ‘onzekerheden’ als ondernemer.

Baan zekerheid

Bestaat baan zekerheid nog wel? Zelfs de Rabobank schrapt de komende 2 jaar duizend tot tweeduizend banen. Bij de overheid is baanzekerheid ook niet zeker als vroeger. Vroeger waren er bijvoorbeeld de ‘Philips dorpen’, waarin heel veel voorzieningen voor werknemers waren. Dit wil niet zeggen, dat ik zeg dat iedereen ondernemer moet worden. Het is zeker iets om goed over na te denken. Een baan kan ook zeker veel voordelen hebben. Ik denk soms met weemoed terug aan die tijd. Die tijd waarin ik in een leaseauto reed, in hotels sliep en een opleiding volgde. Dit allemaal op kosten van de ‘baas’.

Zolang je blijft ondernemen, je blijft groeien, ben je ondernemer. Henry Ford was reeds de veertig gepasseerd, was vijf keer failliet gegaan, voordat hij begon met Ford Motor Company. Zelfs na een faillissement blijf je ondernemer. Wanneer je geen ondernemer meer bent, ben je gestopt met ondernemen.

Terugkijkend op de afgelopen drie jaar als ondernemer, wil ik wat van mijn ‘fouten’ en inzichten delen. Zodat je hier rekening mee kan houden, als je het ondernemerschap in wilt springen 😉

 De fouten die ik maakte als ondernemer en mijn inzichten:

 

1.       Geld als belangrijkste drijfveer.

Ik ging achter geld aan, geld was mijn grootste drijfveer in het begin. Ik wilde zoveel en zo snel mogelijk geld verdienen. Ik kon alleen maar geld zien, niet wat er achter geld verdienen zat. Zoals bijvoorbeeld het oplossen van problemen voor mensen en/of bedrijven. Mensen helpen hun leven beter te maken. Dit speelde wel mee, maar was niet mijn hoofd drijfveer.

2.       Teveel dingen te gelijk doen.

Het eerste jaar, deed ik 3 of 4 projecten naast elkaar. Waarom? Om zoveel mogelijk geld te verdienen. Ik had mijn baan opgezegd en geloofde (sterker nog: ik was ervan overtuigd). Dat ik binnen een paar maanden, zo een paar duizend euro per maand kon verdienen. Ik besefte niet, dat als het zo makkelijk zou zijn, iedereen dit wel zo doen

3.       Hulpbronnen

Ik had geen begeleiding of niet de juiste begeleiding. Ik dacht het wel zelf te kunnen. Rambo neemt het toch ook in zijn eentje op tegen de rest 😉 Ik had geen begeleiding nodig, ik had genoeg informatie om het zelf te doen, dacht ik.

4.       Ongeduld

Rome is niet in één dag gebouwd. Ik geloofde mijn Utopia wel even te bouwen in een paar maanden, hahaha. Niet dus een onderneming opbouwen, gaat niet over één nacht ijs. Neem hiervoor je tijd, begin zo klein mogelijk en met zo min mogelijk risico.

5.       Begin zo klein mogelijk

Een jonge ondernemer zei tegen zijn oom, dat hij een bureau nodig had voor zijn sales. Zijn oom vertelde hem: dat hij sales nodig had om een bureau te kunnen kopen.

Steve Jobs en Steve Wozniak begonnen Apple in de garage van de vader van Jobs. Wellicht kan je met een internet site beginnen, of op een andere manier. R

6.       Zorg voor inkomen

Zorg voor (continu) inkomen, ook is dit uit je (parttime) baan. Hierdoor kan jij je focussen op het opbouwen van je onderneming. In plaats van hoe je elke maand je huur kan betalen. Je kan met een ‘grote zak’ geld beginnen, deze kan een keer op zijn. Het voordeel is als je inkomen blijft houden, je meer rust kan ervaren.

7.       Hou je kosten zo laag mogelijk

Je kan een duur kantoorpand huren. Je kan ook vanaf je zolderkamer of garage starten. Je kan in een Mercedes S-klasse rijden, of beginnen in een kleine auto. Hou zeker in het begin je kosten zo laag mogelijk (daarna liever ook natuurlijk 😉 ). Je kan ook een kantoorpand anti-kraak huren, dit kost je veel minder en kan een begin zijn.

Is het ondernemerschap jouw droomcarrière?

Wil je het ondernemerschap in? Wat is jouw droomcarrière als ondernemer? Ik ben benieuwd naar je verhaal en ideeën! Heb je wat aan deze tips? Laat je verhaal/ideeën onderstaand achter.

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment