Weet jij wat je wilt in je carrière? 5 tips om je helderheid te geven

Weet jij wat je wilt in je carrière?

Weten wat je wilt, is misschien wel één van de moeilijkste dingen in je carrière. We hebben zoveel keuzes, keuzestress is tegenwoordig al niet meer zo abnormaal .We kunnen ‘verlamd’ raken, door alle loopbaan keuze mogelijkheden. Hoe weet je nu wat je wilt? Hoe weet je nu wat jouw droomcarrière is? Zoekende blijven houd je comfortabel? Wat bedoel ik hiermee?

Ik geloof niet dat een droomcarrière een carrière is, die je gaat doen voor de rest van je leven. We veranderen als mens, we groeien als mens, we gaan dingen anders zien als mens. Wat je nu leuk vind, vond je misschien 3 jaar geleden niet leuk en andersom. We komen hier achter, door het leven aan te gaan. Door nieuwe dingen en/of avonturen te beleven. Een schip ligt het veiligst in een haven of op de kade. Alleen is een schip hiervoor niet gebouwd.

We hebben zoveel keuzes, dat het vaak moeilijk is, om door de bomen het bos te zien. Ga je voor die droombaan, wordt je ondernemer, ga je in het buitenland wonen en werken? Ga je een studie volgen? De valkuil kan zijn, dat we altijd ‘zoekende’ blijven. Net zoals het schip dat in de haven blijft liggen. Als je zoekende bent, dan hoef je niet naar een andere haven te zeilen. Je bent zoekende en je kan lekker ‘veilig’ in de haven blijven.

Misschien is er wel een storm onderweg of misschien is de haven voldoet de haven niet aan je verwachtingen. De angst voor teleurstelling of het onbekende kan je tegen houden. Zolang je maar beseft, dat jij de enige bent die jezelf kan tegenhouden. Hoe wat je wat je wilt? Door zelfonderzoek: wie ben je, wat past bij, wat zijn je sterke en zwakke punten?

Tip 1: Maak tijd en neem de tijd

Maak tijd om te onderzoeken wat je wilt. Ook al is het elke week, een half uur. Als je nu een baan of carrière hebt die je niet leuk vind. Wil je hier nog tien of twintig jaar in blijven hangen? Of wil je wat anders? Gun jezelf de tijd hiervoor, Rome is ook niet in één dag gebouwd. Ik heb de fout gemaakt, om veel te snel te willen. Het hoeft niet in één dag of een jaar. Wat is een jaar op een mensen leven?

Tip 2: Wat vond je als kind leuk om te doen?

Als kind waren we van naturen dingen aan het doen die we leuk vonden. We lieten ons veel minder beïnvloeden door onze omgeving. Door onze ouders, vrienden en/of vriendinnen, televisie enz. Misschien ben je wel een opleiding gaan doen, omdat een vriend van je dit deed of omdat één van je ouders dit ook heeft gedaan. Ga eens terug naar de tijd, waarin je dingen deed, omdat je ze simpelweg leuk vond.

Tip 3: Wat geeft je energie?

Wat zijn de dingen die je energie geven? Wat zijn dingen doe je energie kosten? Heb je (over het algemeen) meer of minder energie als je uit je werkt komt? Wat zijn bezigheden waarbij de tijd vliegt en wat zijn dingen waarbij de tijd voorbij kruipt? Schrijf op ze minst 5 dingen op, die energie geven en 5 die je energie kosten

Tip 4: Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Waar ben je van naturen goed in? Welke dingen gaan je moeilijk af? Maak een lijst met 5 sterke en zwakke punten. Als je hier moeite mee hebt, stel deze vragen aan 5 mensen in je (directe) omgeving.

Tip 5:          Verlaat de haven en ga op avontuur!

Je kan dingen op verschillende manieren ervaren, je kan: een boek lezen, het op tv zien of met een expert praten. Door het te ervaren leer je het meest. Een van mijn passies is sporten, dit doe ik al mijn hele leven. Ik heb iemand 4 maanden Personal Training gegeven. Dit was iets wat ik met veel plezier deed en ik heb er veel van geleerd. Toch ben ik er achter gekomen, dat dit niet iets is waarmee ik verder wil. Weer wat geleerd, wat een (waardevolle) ervaring rijker. Op naar de volgende haven 😉

Ga jij onderzoeken wat je wilt in je carrière?

Wil je iets veranderen in je loopbaan? Wil je 10,20 of 30 jaar iets blijven doen, wat je niet leuk vind? Of jij jezelf onderzoeken en kijken naar wat je wel wilt? Blijf je in de haven of ga naar een nieuwe (onbekende) haven? De keuze is aan jou! Ik ben erg benieuwd wat je gaat doen! Laat je reactie onderstaand achter.

Leave a Comment