De ontbrekende loopbaan: Heb jij ook spijt op je sterfbed?

Ik had onlangs nog een gesprek met iemand over de dood. Zij is in de zeventig en op die leeftijd heb je veel meer te maken met de dood dan op mijn leeftijd (eind twintig). We vroegen ons hoe het komt, dat sommige mensen jong sterven en andere oud. Sommige mensen leven super gezond en sterven jong, andere mensen roken, drinken, sporten niet en sterven oud. Er is geen eenduidig antwoord op hoe dit exact komt. Hoe cru het ook klinkt, dat we (uiteindelijk) dood gaan is zeker. Hoe lang we hebben weet niemand. Wat we wel weten is dat van afstel, uitstel komt. Blijf jij je droomcarrière uitstellen of..?

Wat een feit is: is dat wij elke dag een stap dichter bij de dood komen en elke dag een stap verder in het leven. Er is niets zo zeker als de dood en niets zo onzeker als het leven. We weten niet, wanneer het onze tijd is. In theorie kan dat morgen zijn. Nu wil ik je niet bang maken, maar wel bewust maken. Als jij wist, dat jij dood zou gaan binnen 2 jaar, wat zou je dan doen? Zou je anders leven, waar zou je nu zijn in je loopbaan? Steve Jobs keek meer dan 30 jaar lang in de spiegel en stelde zichzelf elke dag de volgende vraag:

If tomorrow was my last day, would I be doing, what I am doing today?

 Waarom zal je een andere keuze maken?

Bronnie Ware heeft jaren gewerkt in de palliatieve zorg. Hier begeleidde ze jarenlang mensen in de laatste face van hun leven. Zij heeft hier een boek over geschreven, hierin noemt ze vijf redenen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed. Ze begeleidde mensen op hun laatste drie tot twaalf weken voor hun sterfbed. Op nummer één staat:

Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen.

Dus dit niet op basis van één conclusie. Dit is op basis van een onderzoek van jaren. De dood is niet erg, als je ervoor geleefd heb . Wat wil jij veranderen en het belangrijkste waarom? (Voor de andere redenen, bekijk dit artikel uit het Algemeen Dagblad).

Mijn droom die uit kwam

Ik ben zo blij en dankbaar, dat ik op wereldreis ben geweest. Dit heeft mijn visie op het leven en mijn carrière totaal veranderd. Ik hoorde zoveel mensen om mij heen die vroeger ook op wereldreis wilden, maar het nooit hebben gedaan. Als jij je droom(carrière) en je hart volgt, kan je leven totaal veranderen. Misschien wordt je gelukkig dan ooit, misschien verdrietiger dan ooit, misschien maak je enorme, diepe dalen mee en euforische pieken. Je weet tenminste hoe het is, je zult je op je sterfbed niet af vragen: hoe zou het zijn geweest als ik naar mezelf luisterde, in plaats van…?

Mijn droom die uitkwam: een wereldreis

Van uitstel komt…?

Hoelang ben jij je droom(carrière) al aan het uitstellen? Is dit weken, maanden, jaren of tientallen jaren? We stellen allemaal dingen uit. Ik wilde drie jaar geleden al een boek schrijven. Waarom is dit niet gebeurd? Ik liet ‘het leven’ tussendoor komen. Ik had ‘mijn waarom’ niet helder, ik was niet gefocust. Het komt wel een keer, dacht ik. Je kan ook niet alles tegelijkertijd doen. Je weet (diep in je hart) wat je echt wilt, maar neem je hier op de tijd voor?

Er zijn maar zoveel ‘morgens’, op een dag is er geen morgen meer. Van uitstel komt afstel, hebben we als mooi spreekwoord. Vaak gaat deze vlieger op! Totdat we een dag op ons sterfbed liggen en spijt hebben van de dingen die we niet hebben gedaan. Welke nieuwe keuze ga jij maken? Dit hoeft geen grote stap te zijn.

Je kan jezelf elke dag enkele simpele vragen stellen, als:

  • Wat kom ik bijdragen?
  • Wat wil ik bijdragen?
  • Wat maakt mij uniek?
  • Waar beleef ik enorm veel plezier aan?

Wat ga jij veranderen?

Als je wat wilt veranderen in je leven, dan zul je actie moeten ondernemen. Anders blijf je immers uitstellen. Je kan klein beginnen, door jezelf elke ochtend deze 4 vragen te stellen. Wat ga je anders doen? Heb jij je de moed om dingen te veranderen? De keuze is aan jouw. Wees niet één van de mensen die hun hele leven voldoen aan de verwachtingen van anderen. Op een gegeven moment, is het te laat. Deel je inzichten, je droom, je acties onderstaand.

Leave a Comment