Zeven valkuilen voor de potentiële ondernemer

entrepreneurshipEen eigen bedrijf starten kan erg aanlokkelijk zijn. Je hebt alle vrijheid en je kan doen wat je wilt. Je kan je eigen uren bepalen. Je hoeft niet naar een baas te luisteren. Hoe lekker is dit? Ondernemer zijn kan een droomcarrière lijken, waarbij de zon altijd schijnt.  Toch schijnt de zon niet altijd en er zijn valkuilen die jij wellicht over het hoofd ziet. 60% procent van de startende ondernemers stopt binnen drie jaar. Dit komt niet zomaar, ondernemen is echt niet makkelijk. Daar ben ik zelf ook achter gekomen. Welke valkuilen kun jij vermijden?

Hierbij deel ik mijn tips en inzichten opgedaan uit mijn eigen ervaring als ondernemer (3 jaar) en uit de interviews die ik met (top)ondernemers heb gehouden voor mijn aankomende boek de DC code, tien sleutels om jouw droomcarrière code te kraken. Daarnaast heb ik ook veel geleerd van vele gesprekken met ondernemers en seminars.  Zodat jij niet in dezelfde valkuilen hoeft te vallen.

 1.       Als ondernemer heb je meer vrijheid

Ja, je hebt meer keuze vrijheid. Je hebt geen baas die boven je staat. Je hebt wel een verantwoordelijkheid af te leggen naar je klanten, personeel en wellicht bijvoorbeeld de bank. In je hoofd ben je (wellicht) minder vrij, want je bent (bijna) non-stop met je onderneming bezig. Zeker in de opstartfase.

 2.       Alles alleen willen doen

Vele zzp’ers staan er alleen voor. Je hebt geen team waarmee je kan sparren. Niemand waarmee je ideeën kan delen, kan brainstormen, iemand die je kan oppeppen.

Veel ondernemers doen alles zelf. Op dit moment ben je alles in één:

  • Administrateur
  • Back office medewerkers
  • Verkopers
  • Marketing medewerker
  • Aanspreekpunt

Je moet eigenlijk van alles weten op elk gebied. Is het mogelijk om overal heel goed in zijn? Nee, we hebben allemaal onze talenten en dingen waar we goed in zijn. Je kan een hoop leren of je kan het uitbesteden. Hier zit een financiële prijs of één in tijd en energie.

Dit wil niet zeggen, dat je in je eentje geen onderneming kunt runnen. Het kan wel eenzaam zijn en geen enkel bedrijf is groot geworden in zijn eentje. Facebook bijvoorbeeld ook niet, er zijn altijd teams aanwezig.

3.       Als ondernemer hoef je minder werken, dan in loondienst

Als ondernemer zal je harder werken, dan ooit in loondienst, tenminste hoop ik voor je. Als je deze houding niet hebt of krijgt, ga je het nooit redden. De meeste (startende) ondernemers werken 60 tot 80 per week. Dit niet voor een week, paar maanden, maar eerder een paar jaar en daarna vaak ook nog. Ze houden namelijk van ondernemen.

 4.       Voor het vele geld willen gaan

De echte ondernemers werken niet voor het geld. De werken om een bijdrage te leveren aan de wereld en/of vette dingen te doen. Zeker de eerste jaren, is de kans groot dat je minder verdient, dan dat je in loondienst werkt. Als je alleen voor het geld gaat, kom je waarschijnlijk van een koude kermis thuis.

 5.       Denken dat het makkelijk is

Ondernemen is alle behalve makkelijk. Je krijgt een hoop tegenslagen te voortduren. Hier moet je tegen kunnen en leren hiermee om te gaan. Je krijgt te maken met een hoop stress en onzekerheden. Je karakter wordt enorm getest. Hier moet je tegen kunnen en ook voor langere tijd.

Van tevoren dacht ik wel even snel een onderneming op te zetten. Dit is niet makkelijk, hier gaat veel tijd inzitten. Dit kan soms jaren duren. Je krijgt te maken met tegenslagen en het loopt vaak anders dan gepland. Neem dan ook je tijd.

6.       Niet tegen de onzekerheid kunnen

In loondienst ontvang je elke maand keurig op tijd je salaris. Eén keer in het jaar, krijg je zelfs vakantiegeld. Wat een luxe is dit?! Als ondernemer krijg je dit niet. Klanten kunnen later betalen, of wellicht zelfs niet. Er kunnen onverwachte dingen komen, zoals een onverwachte financiële tegenslag, bijvoorbeeld een laptop die kapot gaat.

 7.       Niet bereid zijn om dingen op te geven

Als ondernemer zal je dingen moeten opgeven. Dat is voor alles in het leven, dus ook als ondernemer. Alles heeft zijn prijs, dit kan zijn in tijd, geld en/of energie. Als je wilt ondernemen, dan moet je dingen opgeven en ervoor willen gaan! Als je dit niet wilt, de kans is groter dat je het niet gaat redden.

Wil je nog ondernemen?

Laat je vooral niet ontmoedigen, door deze post! Het goede nieuws is, dat (de meeste) ondernemers erg eigenwijs kunnen zijn en vooral hun eigen weg volgen. Doe dit ook! Als je wilt ondernemen, luister naar mensen die staan waar jij wilt staan. Wil je vastgoed ondernemer worden, zoek een ervaren, succesvolle vastgoed ondernemer en ga hier eens een bakkie koffie mee drinken (op jouw kosten). Wil je internet ondernemer worden, ga eens praten met een succesvolle internet ondernemer. Gewoon doen, pak die telefoon en bellen! Als dit je al tegenhoud of een andere actie richting ondernemen, kan jij je even vragen of je het wel echt wilt. Wie niet waagt die niet wint..

Wat zijn je inzichten naar aanleiding van deze post? Ik ben benieuwd! Ik welke markt en/of niche wil jij gaan ondernemen? Of wil je wel ondernemen, maar wat je nog niet hoe. Ik ben benieuwd, deel je reactie onderstaand!

 

Leave a Comment